Chleb razowy, pszenno - żytni z sezamem

Chleb razowy, pszenno - żytni z sezamem


Chleb razowy, pszenno - żytni z sezamem

Chleb z mąki pszennej i żytniej razowej, na zakwasie żytnim, z sezamem.


Zaczyn

4 łyżki zakwasu żytniego razowego
1/2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000
1/2 szklanki wody

Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu.

Ciasto

1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000
2 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
7 łyżek ziaren sezamu
3 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć lub dodać inne ziarna)
2 łyżki mielonego słodu jęczmiennego (można pominąć)
2 łyżeczki oleju sezamowego (można pominąć)
2 łyżeczki cukru lub miodu
2 łyżeczki soli
cały zaczyn
1 i 3/4 szklanki wody
trochę ziaren sezamu do posypania chleba

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Ciasto powinno dać się wymieszać łyżką, ale nie może być zbyt rzadkie. Gdyby natomiast było zbyt gęste, można dodać nieco więcej wody. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać ziarnami sezamu. 

Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-7 godz.

Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 1 godzinę.

Studzić na kratce.

Komentarze

  1. zawsze chciałam umiec piec własny chleb ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciemny, aromatyczny chlebek o bogatym składzie to jest cos co lubię! Niestety, kupując pieczywo w sklepie nie mamy pewności, że zawiera wyłącznie naturalne składniki, a jego ciemna barwa nie jest wynikiem dodania karmelu czy innego barwnika. I często zamiast zakwasu mamy substancje zakwaszające i emulgatory poprawiające konsystencję, a ziarna słonecznika znajdziemy jedynie w posypce. Dlatego jeśli tylko mamy trochę czasu warto wypróbować przepis na domowy chlebek a nuż okaże się, że mamy piekarską smykałkę, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się ze wszystkim, co Pan napisał. Mój chlebek, ciemną barwę zawdzięcza pełnoziarnistym mąkom i dodatkowi zmielonego, ciemnego słodu browarniczego (barwiącego). A powszechnie, stosuje się karmel - pewnie z 90% sklepowych razowców to karmelowce ;).
      Zajrzałem na Pana stronę malinowynos.pl, piękne te stalowe destylarki, tylko wątroba już niestety nie jak za dawnych lat ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty