Reklama

Zakwas na żurek

Zakwas na żurek


Żurek, to zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Na terenie Polski serwowana jest tradycyjnie podczas Świąt Wielkanocnych. Jest specjalnością regionalnej kuchni polskiej. Każdy z regionów ma własne, różnorodne przepisy na żurek. Przygotowanie domowego zakwasu na żurek jest bardzo proste i  gdy spróbujecie zupy na własnym zakwasie już nigdy nie kupicie żurku w butelce.


Składniki:


3 łyżki pełnoziarnistej żytniej mąki (typ 2000)
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
4-5 ziarenek pieprzu
1 łyżka zakwasu chlebowego żytniego lub kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie
1/2 litra przegotowanej, letniej wody

Do szklanego wyparzonego słoika wsypujemy mąkę, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz. Czosnek obieramy, rozgniatamy i dodajemy do reszty składników. Całość zalewamy letnią wodą, mieszamy i dodajemy łyżkę zakwasu chlebowego żytniego. Jeśli nie dysponujemy zakwasem, zamiast niego możemy dodać kawałek skórki z ciemnego chleba na zakwasie. Nakrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-5 dni. Po tym czasie zakwas jest gotowy i możemy go użyć do zrobienia pysznego żurku.

Zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce 1-2 tygodni.

Mój przepis na żurek 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty