Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Ciabatta


Ciabatta




Dziś piekłem ciabattę. Wpadłem na ten pomysł, szukając inspiracji w zdjęciach z serwisu pinterest.com. Przepis, który znalazłem jest naprawdę wart polecenia. Ciabatta wyszła taka jak powinna, chrupiąca i z dziurami. 

Ciabatta to chleb (niektórzy twierdzą, że bułka) zrobiony z mąki pszennej i drożdży, pochodzący z Włoch. Kształt bochenka jest prostokątny i płaski (w języku włoskim słowo to oznacza "kapeć"). 

Przepis, jest moim tłumaczeniem przepisu na ciabattę ze strony browneyedbaker.com


Zaczyn:


1 szklanka mąki pszennej
⅛ łyżeczki drożdży instant 
½ szklanki wody o temperaturze pokojowej

Mąkę, drożdże i wodę dokładnie wymieszać łyżką i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-24 godz., w temperaturze pokojowej.


Ciasto:


cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej
1½ łyżeczki soli
½ łyżeczki drożdży instant 
¾ szklanki wody o temperaturze pokojowej
¼ szklanki mleka o temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i wyrabiać mikserem z hakiem, na średnich obrotach. Wyrabiać na jednolitą masę, do czasu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski (ok.5-8 minut). 

Następnie wyrabiać jeszcze około 10 minut na średnich obrotach, aż ciasto będzie gładkie i błyszczące (ciasto będzie bardzo lepkie).

Ciasto zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę, szczelnie przykryte. 

Po godzinie wyrastania złożyć ciasto w kopertę 2 razy, zawijając szpatułką brzegi ciasta do środka. 

Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, szczelnie przykryte. 

Powtórzyć składanie ciasta , szczelnie przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut.

Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia. Kamień nagrzewać przez 1 godzinę w temperaturze 230oC (ja piekłem na blasze z piekarnika). 

Uciąć 2 kawałki papieru do pieczenia o wymiarach 30x15 cm i obsypać je mąką. Przenieść ciasto na posypany mąką stół, uważając aby zupełnie nie opadło. Obsypać wierzch ciasta mąką i podzielić na pół szpatułką (ja użyłem noża). 

Odwrócić pierwszą część ciasta cięciem do góry obsypać mąką. Rękoma natartymi mąką uformować z ciasta prostokąt, o wymiarach  ok. 30x15 cm. Złożyć krótsze brzegi ciasta do środka, zakładając je na siebie, tak jak byśmy składali potrójnie list (uzyskujemy prostokąt  15x10 cm). To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

Delikatnie przenieść każdy z bochenków, szwem do dołu, na papier do pieczenia, obsypany mąką i przykryć folią. Bochenki zostawić do wyrastania na 30 minut. 

Rękoma natartymi mąką rozciągnąć delikatnie bochenki na prostokąty 25x15 cm, spryskać bochenki wodą. Przenieść na kamień do pieczenia (blachę). Piec w temperaturze 230oC przez 22-27 minut, na początku pieczenia piekarnik naparować.

Studzić na kratce, co najmniej 1 godzinę. 


Ciabatta - składanie ciasta
Ciabatta - składanie ciasta

Komentarze

  1. Wspaniałe bochenki,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow! wyglądają obłędnie i powiem Ci narobiłeś mi smaka i jak nic zrobię! Według Twojego przepisu i dam znać jak wyszło ;-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, polecam ten przepis. Ciabatty wyszły bardzo smaczne, a użyłem najtańszej maki pszennej tortowej (1,29 zł). Najważniejsze, to nie zapomnieć o składaniu ciasta podczas wyrastania.
      Życzę udanego pieczenia!
      Pozdrawiam
      Jacek

      Usuń
  3. piekę namiętnie, pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. znowu zrobione w weekend;-) do ciasta dodaję oliwki....ten przepis jest fantastyczny i nie mam motywacji by zrobić na zaczynie biga......czy to błąd?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dawno z niego nie piekłem. Można zrobić ciabatty na biga, można na poolish, można na zakwasie z drożdżami, można w ogóle bez zaczynu metodą bezpośrednią z drożdżami tylko... różnie można po prostu. Włosi też wg różnych metod je robią. To żaden błąd, że te są na poolish, chociaż biga podobno do tego typu ciasta jest lepsza, bardziej wyrazisty smak daje.

      Usuń
    2. zatem trzeba będzie spróbować z bigą:D dziękuję !!!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty