Reklama

Chleb czosnkowy z ziołami i serem

Chleb czosnkowy z ziołami i serem


Prosty chleb pszenny na drożdżach, pachnący czosnkiem, serem i świeżymi ziołami. 

Składniki:


500 g jasnej mąki pszennej, np. typ 480
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
325 ml letniej wody 
1 łyżeczka oliwy lub oleju
2 ząbki czosnku (posiekane)
1/3 szklanki natki pietruszki (posiekanej)
1/3 szklanki świeżej bazylii (posiekanej)
1/3 szklanki szczypiorku (posiekanego)
100 g sera (startego)

W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól i cukier. Do suchych składników dodać wodę i oliwę/olej, wyrabiać mikserem z hakiem ok.8-10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. 

Miskę z ciastem przykryć lub zawinąć w torebkę foliową i zostawić do wyrastania w ciepłym miejscu na 60-90 minut (aż ciasto podwoi objętość).

Po wyrośnięciu dodać do ciasta posiekany czosnek i zioła oraz starty ser. Krótko wyrobić, do wymieszania składników z ciastem.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką formy (użyłem formy 10x30 cm). Zostawić przykryte do ponownego wyrośnięcia na 30-45 minut.

Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Piec w 190°C przez ok.50-55 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Jeżeli piekarnik grzeje zbyt mocno od góry, po 20-25 minutach pieczenia można nakryć chleb folią aluminiową, aby nie przypalić skórki.

Studzić na kratce. Można jeść na na ciepło, lekko przestudzony.

Smacznego :)

Komentarze

  1. wygląda pięknie, chętnie spróbowałabym choć kromeczkę

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty