Reklama

Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo

Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo


Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w  Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże czy proszek do pieczenia. Z zewnątrz chrupiące, miąższ przypomina konsystencją ciasto ptysiowe. Proste i bardzo smaczne.


Przepis ze strony 196flavors.com

Składniki na ok. 15 sztuk Pão de queijo


2 szklanki mąki z manioku (tzw.kassawa)
1/2 szklanki mleka
2 łyżki oliwy lub oleju
2 duże jajka
150 g drobno startego sera (np. parmezanu lub mieszanki różnych serów)
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu


Do misy miksera wsypać mąkę z tapioki i sól..

Zagotować mleko z oliwą/olejem.

Miksować na małej prędkości stopniowo dodając gorące mleko z oliwą. Dodać ser i miksować przez minutę.

Zwiększyć prędkość miksowania i  dodać jajka.  Miksować, aż ciasto zrobi się gładkie.
Wstawić ciasto do lodówki na ok. 30 minut, aby odpoczęło.

Nagrzać piekarnik do temperatury 175oC.

Formować okrągłe bułeczki, nakładając ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy bułeczkami robić spore odstępy, ponieważ znacznie wyrosną podczas pieczenia,

Piec 20-25 minut.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Robiłam te bułeczki. One są nieziemskie. Identyczne jak na zdjęciu, a nawet bardziej puszyste i orkągłe. Ciągną się w palcach. Zjadłam chyba całą blachę. :)Zdecydowanie polecam! Głownie z parmezanem
    Zapraszam do siebie. :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczki rzeczywiście bardzo smaczne, takie mocno serowe. Trochę płaskie mi wyszły, mimo że trzymałem się oryginalnego przepisu ciasto wyszło dosyć rzadkie. Następnym razem muszę to dopracować.
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty