Reklama

Bułki pszenne

Bułki pszenne

Bułki pszenne


Bardzo smaczne i proste do zrobienia bułki pszenne, miękkie i puszyste. Takie zwyczajne bułki, jakie sprzedawano dawniej w każdym sklepie. 

Składniki na 6 bułek:


300 g mąki chlebowej typ 550 lub 650
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
15 g świeżych drożdży
90 ml letniego mleka
130 ml letniej wody


Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wymieszać. 
Zrobić rozczyn: w letnim mleku rozpuścić cukier, dodać drożdże i łyżeczkę mąki, dobrze wymieszać. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 10 minut, aż drożdże "ruszą". 
Do mąki dodać rozczyn oraz ciepłą wodę i wymieszać. Wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem ok. 10 minut, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne.
Zostawić przykryte ściereczką lub folią do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części (po ok. 90 g każda) i uformować z nich okrągłe bułki. Bułki kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć i posypać mąką.  Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Kiedy bułki wyrosną, w każdej bułce zrobić „przedziałek”, np. tępą stroną noża. Zostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, jeszcze na ok. 15 min.

Nagrzać piekarnik do temperatury 220-230oC. Bułki piec ok. 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego :)


Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Każda mąka pszenna JASNA!!! będzie OK. Nie musi być na niej napisane "chlebowa". Lepsza będzie od typu 550 do 750, ale z tortowej 450 też te bułki z powodzeniem uda się upiec.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty