Reklama

Chleb czeski

Chleb czeski

Bardzo prosty chleb pszenno-żytni, na zakwasie i drożdżach. Dzięki dodaniu drożdży, nie ma problemów z jego wyrastaniem. 

Składniki na ciasto:


165 g aktywnego zakwasu żytniego
330 ml letniej wody
440 g mąki pszennej chlebowej 
110 g mąki żytniej jasnej
1,5 łyżeczki soli
9 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych

W dużej misce dokładnie wymieszać wszystkie składniki ciasta. Wyrabiać mikserem z hakiem ok. 5-7 minut. Przykryć ściereczką lub folią i zostawić na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Ponownie wyrobić przez ok. 5 minut, tak aby ciasto było gładkie i elastyczne. Zostawić przykryte na 1,5 - 2,5 godziny do wyrośnięcia, w ciepłym miejscu. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Zostawić do ponownego wyrośnięcia (aż wyrośnie do brzegów formy). 

Piec w temperaturze 200-210ºC przez około 45 - 50 minut. 
Studzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty