Reklama

Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan

Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan

Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan


Prosty chleb pszenny (składający się tylko z mąki, wody, soli i dodatku drożdży) pieczony w formie dużych placków. Pochodzi z Azerbejdżanu, gdzie zazwyczaj podaje się go na specjalne okazje, jak śluby, urodziny czy święta. Chleb ten oryginalnie piecze się w okrągłym, glinianym piecu zwanym tandir lub tandoor, stąd jego nazwa. 


Przepis ze strony: 196flavors.com


Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:


7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
1 i 1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej  typ 500, 550

do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody 
do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu) 


W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą.

W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając.

Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dosyć luźne.

Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość. 

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką papier do pieczenia i uformować płaski, owalny chleb, o grubości ok. 1,5 cm.

Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut przed pieczeniem.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200oC.

Za pomocą bardzo ostrego noża lub żyletki ponacinać chleb na ukos, w kratkę. Posmarować chleb żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie posypać szczyptą czarnuszki lub innych nasion.

Piec 20-25 minut, w temperaturze 200oC, aż ładnie się zarumieni. Dobrze wypieczony chleb, po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ten chleb rzeczywiście dość oryginalnie wygląda, przy tym jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Bardzo dobrze sprawdza się tu czarnuszka, ale jak ktoś nie przepada to może posypać sezamem lub makiem.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty