Typy mąki pszennej w różnych krajach

Typy mąki pszennej w różnych krajach


Stworzona przeze mnie tabela z porównaniem typów mąki pszennej: polskiej, włoskiej, rosyjskiej i dostępnej w UK/USA. Czasami korzystamy z obcojęzycznych przepisów, więc może komuś się przyda.

Tabela ma charakter jedynie orientacyjny, jeśli macie jakieś uwagi proszę umieszczać je w komentarzach.



Uwaga: W UK i USA nie istnieją standardy określające typ mąki, więc są to raczej nazwy handlowe, podawane są za to wartości odżywcze i czasami index W (siła glutenu).


Komentarze

  1. Очень интересная таблица! А почему отсутствует ржаная мука обдирная (1150) и ржаная сеяная?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. эту таблицу только для пшеничной муки
      Я использовал:

      https://hlebopechka.ru/index.php?option=com_smf&Itemid=126&topic=5064.0

      http://www.tusaf.org/Eklenti/367,sandro-zaniratowheat-flour-standards-in-eupdf.pdf?0

      Для ржи также я готовлю

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty