Reklama

Uzbeckie lepioszki (Obi non)

Uzbeckie lepioszki (Obi non)


Lepioszka to rodzaj chleba popularnego w Azji (m.in. w Kazachstanie, Kirgistanie i Uzbekistanie). Opisany jest on między innymi w jednym z najstarszych dzieł, "Eposie o Gilgameszu", legendarnym władcy Sumerów, żyjących prawie 5000 lat temu. Oryginalne uzbeckie lepioszki robione są podobno na zaczynie z bulionu mięsnego, zsiadłego mleka i cebuli. Do dekoracji lepioszek Uzbecy używają specjalnych stempli, a potem pieką je w glinianym piecu - Tandir.

Moje lepioszki smakują podobnie do polskich bułek ;), cebula nie jest w nich mocno wyczuwalna.

Sposób przygotowania można zobaczyć na kanale rus brot


Zaczyn (18-24 godzin w temp. 28-29°C)


11 g zakwas żytni (nawodnienie 150%) 
40 g mąki pszennej typ 650, 750
18 g wody 
1 g soli
2,5 g cebuli

Ciasto


cały zaczyn 
455 g mąki pszennej typ 650, 750
275 g wody (50°C)
7,5 g drożdży prasowanych
6,5-9 g soli (w zależności od upodobań)

Ciasto dobrze wyrobić i zostawić na 90 minut do fermentacji (temperatura 29-31°C).  
Uformować i zostawić na 45 min + 10 min.

Pieczenie 12-15 min, w temperaturze 250°C z termoobiegiem i parą.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty