Chleb jaglany bezglutenowy

Chleb jaglany bezglutenowy


Chleb bezglutenowy z mąki jaglanej i tapioki. Nie żebym stał się nagle zwolennikiem diety bezglutenowej, tak bardziej z ciekawości upieczony. Przypomina mi trochę jasne pieczywo pszenne, jest lekki, delikatny i raczej neutralny w smaku. Taki w sam raz na kanapki i tosty.
Chleb prosty i szybki do zrobienia, a uzyskany efekt całkiem ciekawy.

Korzystałem z przepisu znalezionego na stronie GlutenFreeBaking.com


Składniki na formę 20x11 cm::


170 g letniej wody
7 g/ 2 łyżeczki  drożdży instant lub 20 g świeżych
170 g maki jaglanej
113 g tapioki - mąki skrobiowej
2 łyżeczki cukru lub miodu
2 łyżeczki gumy guar (niekoniecznie)
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego)
3 jajka (można dać same białka, miękisz będzie miał wtedy jaśniejszy i mniej żółty kolor)
2 łyżki oleju lub oliwy
1 łyżeczka octu jabłkowego (lub innego octu)

Drożdże rozpuścić w wodzie. Zostawić na 5 minut.

W misce wymieszać wszystkie suche składniki ciasta.

Dodać wodę z drożdżami, jajka, olej i ocet. Mieszać mikserem lub łyżką do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.

Przełożyć ciasto do formy 20x11 cm wyłożonej papierem do pieczenia i nakryć folią lub ściereczką.

Zostawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi objętość (1-1,5 godziny).

Kiedy ciasto prawie już wyrosło nagrzać piekarnik do temperatury 175-180°C.

Piec w  175-180°C około 45 minut. Jeśli chleb zbyt szybko spieka się z wierzchu - nakryć folią aluminiową.

Po upieczeniu wyjąć z formy i zdjąć papier do pieczenia. Studzić na kratce ok. 1 godzinę.



Smacznego :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty