Reklama

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy


Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm.

Ilość składników na foremkę 25x11 cm :

170 g aktywnego zakwasu żytniego
230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej, typ 2000)
210 g mąki orkiszowej typ 1850 (można część zastąpić mąką pszenną typ 500, 550 lub 650)
330 ml letniej wody 
łyżka oleju 
1,5 łyżeczki soli (ok. 9-10 g)
nasiona słonecznika, siemienia lnianego i sezamu lub inne do posypania

W misce wymieszać dokładnie zakwas z wodą, dodać sól i olej i ponownie dobrze wymieszać. 
Dodać obie mąki, wyrobić ciasto łyżką lub mikserem ok. 5 minut. Ciasto jest dosyć luźne i takie ma być.
Formę 25x11 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Papier można posmarować przy pomocy pędzelka odrobiną oleju, ułatwi to później zdjęcie papieru z upieczonego bochenka.
Przełożyć ciasto do formy, wyrównać zwilżoną wodą łyżką lub szpatułką. 
Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką.
Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC. 
Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem. 
Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 210oC i piec kolejne 25-30 minut. Gdyby skórka chleba zbyt mocno się przypiekała - nakryć formę folią aluminiową.
Wyjąć chleb z piekarnika, wyjąć z formy, zdjąć papier. Postukany od spodu chleb, powinien wydawać głuchy odgłos. Jeśli dół jest miękkawy, włożyć ponownie bochenek do piekarnika (już bez formy i dopiec ok. 5-10 minut).
Studzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty