Reklama

Chleb pytlowy

Chleb pytlowy

Chleb pytlowy, to chleb wypiekany z jasnej mąki żytniej (dawniej określanej mąką pytlową). Nazwa wywodzi się od pytla, czyli drobnego sita z gazy młyńskiej w kształcie rękawa, służącego do odsiewania mąki od otrąb. Kilkakrotnie mielona mąka, dokładnie oczyszczona i przesiana przez pytel nosiła niegdyś nazwę mąki pytlowej. Współczesnym odpowiednikiem mąki pytlowej jest mąka żytnia typ 720.

Korzystałem z przepisu z blogu Leśny Zakątek, trochę go upraszczając i dostosowując do formy 10x30 cm (keksówki ).

Hydratacja ciasta 80%.


Zaczyn 


63 g aktywnego zakwasu żytniego
105 g mąki żytniej typ 720
225 g wody.

Zaczyn jest dość luźny i taki ma być. Mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 -14 godzin.


Ciasto właściwe


cały zaczyn 
225 g maślanki
337 g mąki  żytniej typ 720
1,5 łyżeczki soli

Składniki mieszamy i wyrabiamy około 3-4 minuty. Pozostawiamy na 2,5 godziny.

Ciasto urosło, dodajemy:

127 g mąki żytniej typ 720

Wyrabiamy dłużej, ciasto nie będzie nam odchodziło od rąk i miski jest dość oporne w tym temacie. Jednak 5 minut wyrabiania wystarczy.

Ciasto przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy, spryskujemy wodą.

Zostawić do ponownego wyrośnięcia 2-3 godziny (aż wyrośnie do brzegów formy). 

Piec w temperaturze 200-210ºC przez około 50 - 55 minut. 
Studzić na kratce.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Bardzo dobry chlebek, super przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Przepis znalazłem na blogu Leśny Zakątek, rzeczywiście ten chleb jest bardzo smaczny i udaje się bezproblemowo.
      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty