Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi


Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo)

Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo)


Piekłem już wcześniej te bułeczki, wyszły mi wtedy bardzo smaczne ale niezbyt piękne. Ciasto było zdecydowanie za rzadkie i bułeczki były płaskie. Spróbowałem je upiec ponownie korzystając z innego przepisu, tym razem poszło znacznie lepiej. Korzystałem z tego filmiku.

Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam!



Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.):


200 g mleka
68 g oleju
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki skrobiowej z manioku (tapioki)
1 jajko
125 g tartego sera typu Parmezan

Nagrzać piekarnik do 180oC.

W garnku zagotować mleko z olejem i solą.

Jak tylko mleko z olejem i solą zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Uważać aby nie przypalić, po zagotowaniu mleka zdjąć od razu z ognia. Mieszać bez przerwy, dopóki nie powstanie geste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Konsystencja ma być taka jak na filmie.

Zdjąć z kuchenki i chwilę przestudzić.

Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić.

Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą..

Smacznego :)

Komentarze

  1. Mniam, wyglądają naprawdę kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie takie same, jakie były codziennie na śniadania w brazylijskich hotelach.
    Fajny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nope, skrobia inna niz z tapioki na 99% nie zadziala. Robilam w brazylii placki ziemniaczane i dodalam tapioki do nich i to spowodowalo, ze staly sie ciagnace. Tapioka sprawia ze cala buleczka wydaje sie jakby byla z sera. Smakowo moze wyjsc to samo, ale konsystencja nie wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za informację! Potem już ich nie piekłem, nie próbowałem innej skrobi. Masz rację konsystencja bułeczek była ciągnąca. Pycha były, muszę kiedyś powtórzyć.

      Usuń
  4. Witam, robię wszystko zgodnie z przepisem, drugie podejście i w środku zakalce - guma, zapach obłęd, objadamy skórkę a reszta w kosz :(, czy ktoś wie co jest nie tak?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak, to zły przepis. Za dużo mąki z tapioki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ludziska przepis jest na prawdę dobry. Nie ma "zakalca".
    Ja daję mniej oleju niż w przepisie żeby nie były bardzo tłuste a bardziej kruche i ciągnące.
    Robie tak:
    500g tapioki
    400g mleka
    60g oleju
    2 jajka
    220g sera grana padano
    Piec w 180c okolo 30-35minut jak będzie lekko brązowe u góry.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty