Brazylijskie bułeczki serowe (Pão de queijo) po raz drugi
Doskonała, szybka do zrobienia przekąska, polecam!
Składniki na połowę ciasta tego co w filmie (20 szt.):
200 g mleka
68 g oleju
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki skrobiowej z manioku (tapioki)
1 jajko
125 g tartego sera typu Parmezan
Nagrzać piekarnik do 180oC.
W garnku zagotować mleko z olejem i solą.
Jak tylko mleko z olejem i solą zacznie się gotować dodać całą mąkę z tapioki. Uważać aby nie przypalić, po zagotowaniu mleka zdjąć od razu z ognia. Mieszać bez przerwy, dopóki nie powstanie geste ciasto odchodzące od ścianek garnka. Konsystencja ma być taka jak na filmie.
Zdjąć z kuchenki i chwilę przestudzić.
Dodać jajko i wymieszać, następnie dodać ser i zagnieść na jednolitą masę. Nie za długo, żeby nie przerobić.
Nasmarować dłonie masłem/margaryną i ukulać bułeczki wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 25 minut w 180oC, aż trochę podrosną i się zarumienią. Ja piekłem ok.35 minut, wstawiałem z zimną blachą..
Smacznego :)
Mniam, wyglądają naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuńDokładnie takie same, jakie były codziennie na śniadania w brazylijskich hotelach.
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
Nope, skrobia inna niz z tapioki na 99% nie zadziala. Robilam w brazylii placki ziemniaczane i dodalam tapioki do nich i to spowodowalo, ze staly sie ciagnace. Tapioka sprawia ze cala buleczka wydaje sie jakby byla z sera. Smakowo moze wyjsc to samo, ale konsystencja nie wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za informację! Potem już ich nie piekłem, nie próbowałem innej skrobi. Masz rację konsystencja bułeczek była ciągnąca. Pycha były, muszę kiedyś powtórzyć.
UsuńWitam, robię wszystko zgodnie z przepisem, drugie podejście i w środku zakalce - guma, zapach obłęd, objadamy skórkę a reszta w kosz :(, czy ktoś wie co jest nie tak?
OdpowiedzUsuńTak, to zły przepis. Za dużo mąki z tapioki
OdpowiedzUsuńLudziska przepis jest na prawdę dobry. Nie ma "zakalca".
OdpowiedzUsuńJa daję mniej oleju niż w przepisie żeby nie były bardzo tłuste a bardziej kruche i ciągnące.
Robie tak:
500g tapioki
400g mleka
60g oleju
2 jajka
220g sera grana padano
Piec w 180c okolo 30-35minut jak będzie lekko brązowe u góry.