Reklama

Ciasteczka owsiane

Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc.                         


Ciasteczka owsiane


Składniki


1 szklanka mleka
2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek ziaren słonecznika
4 łyżki sezamu
4 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą
4 łyżki miodu (cukru)
1 jajko
1 łyżka oleju


Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka. 

Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem blasze i spłaszczamy ręką aby uformować okrągłe ciasteczka. Możemy  uprościć sobie formowanie ciasteczek rozsmarowując całą masę na papierze do pieczenia, a po upieczeniu i przestygnięciu, tnąc ją ostrym nożem na prostokąty.

Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 25-30 minut.

Ciasteczka owsiane
Ciasteczka cięte nożem na prostokąty




Komentarze

  1. nie ma to jak domowe ciasteczka owsiane!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Myślę, że spokojnie koło tygodnia, ale nie sprawdzałem, bo znikają tego samego dnia ;)

      Usuń
  3. czym mozna zastapic wiorki kokos.?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można pominąć albo zastąpić dowolnymi otrębami, płatkami zbożowymi etc. Pozdrawiam :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty