Ciasteczka owsiane
Bardzo smaczne, zdrowe i łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane. Bazą są płatki owsiane - mogą być górskie lub błyskawiczne. Do tego dodałem wiórki kokosowe, słonecznik, sezam, siemię lniane i rodzynki, ale możemy dodać co lubimy i mamy właśnie w domu: orzechy, migdały, pestki dyni, suszoną żurawinę etc.
1 szklanka mleka
2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek ziaren słonecznika
4 łyżki sezamu
4 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą
4 łyżki miodu (cukru)
1 jajko
1 łyżka oleju
Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem blasze i spłaszczamy ręką aby uformować okrągłe ciasteczka. Możemy uprościć sobie formowanie ciasteczek rozsmarowując całą masę na papierze do pieczenia, a po upieczeniu i przestygnięciu, tnąc ją ostrym nożem na prostokąty.
Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 25-30 minut.
Składniki
1 szklanka mleka
2 szklanki płatków owsianych górskich lub błyskawicznych
3/4 szklanki wiórków kokosowych
5 łyżek ziaren słonecznika
4 łyżki sezamu
4 łyżki siemienia lnianego
3/4 szklanki rodzynek przepłukanych ciepłą wodą
4 łyżki miodu (cukru)
1 jajko
1 łyżka oleju
Mleko podgrzewamy w ganku, ma być gorące ale nie zagotowane. Wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, ziarna i rodzynki, całość mieszamy. Zostawiamy na ok. 20 minut w przykrytym garnku. Po tym czasie dodajemy miód (cukier), jajko i olej. Dokładnie mieszamy. Masa ma być bardzo gęsta i kleista, tak aby dało się z niej lepić nierozpadające się kulki. Gdyby masa była zbyt sucha można dodać jeszcze trochę ciepłego mleka.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem blasze i spłaszczamy ręką aby uformować okrągłe ciasteczka. Możemy uprościć sobie formowanie ciasteczek rozsmarowując całą masę na papierze do pieczenia, a po upieczeniu i przestygnięciu, tnąc ją ostrym nożem na prostokąty.
Pieczemy w temperaturze 180oC przez ok. 25-30 minut.
Ciasteczka cięte nożem na prostokąty |
nie ma to jak domowe ciasteczka owsiane!
OdpowiedzUsuńDomowe ciasteczka- pychotka.
OdpowiedzUsuńIle takie ciastka mogą postać?
OdpowiedzUsuńMyślę, że spokojnie koło tygodnia, ale nie sprawdzałem, bo znikają tego samego dnia ;)
Usuńczym mozna zastapic wiorki kokos.?
OdpowiedzUsuńMożna pominąć albo zastąpić dowolnymi otrębami, płatkami zbożowymi etc. Pozdrawiam :)
Usuń