Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie
Wspólne wrześniowe pieczenie z piekarnią Amber. Tym razem chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, który wybrała dla nas Dana z bloga Leśny Zakątek
Jest to chleb pieczony z mąk jasnych: żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość.
Podaję za Daną:
Składniki zaczynu:
2 łyżki zakwasu żytniego
130 g mąki żytniej typ 720
100 g wody
90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach
Czas fermentacji 12-14 godzin
Ciasto właściwe:
Cały zaczyn
325 g mąki żytniej typ 720
130 g mąki orkiszowej jasnej
360 g wody
12 g soli himalajskiej.
1 jabłko do dekoracji.
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.
Moje uwagi do tego chleba.
W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza, bo kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko.
Chleb z tartym jabłkiem na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life
Pysznie Ci się udał!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wrześniowy chleb jest i u Ciebie.
POzdrowienia.
Piękny jabłkowy bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPięknie wyszedł, rumiany i apetyczny :) Miło było razem piec w piekarni. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się udał! Dziękuję za wspólny czas we Wrześniowej Piekarni i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŁadnie wypieczony i smakowicie wyglądający chlebek.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
pozdrawiam
bochenek doskonały! dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAleż wyrośnięty :) Dzięki za wspólny czas
OdpowiedzUsuńŚliczny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten czas jabłkiem pachnący. :)
Piękny chlebuś, dzięki za miłe towarzystwo :-).
OdpowiedzUsuńSmakowity chlebek :), dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
Pozdrawiam
Piękny i pyszny! Dziękuję za wrześniowe spotkanie przy piekarniku :)
OdpowiedzUsuńCudowny ten Twój bochenek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i do następnej piekarni!