Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie

Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie


Wspólne wrześniowe pieczenie z piekarnią AmberTym razem chleb z tartym jabłkiem na zakwasie, który wybrała dla nas Dana z bloga Leśny Zakątek

Jest to chleb pieczony z mąk jasnych: żytniej i orkiszowej. Dodatek tartego jabłka sprawia, że chleb ma ciekawy aromat i zachowuje długo świeżość.

Podaję za Daną:

Składniki zaczynu:


130 g mąki żytniej typ 720
100 g wody
90 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach

Czas fermentacji 12-14 godzin

Ciasto właściwe:


Cały zaczyn
325 g mąki żytniej typ 720
130 g mąki orkiszowej jasnej
360 g wody
12 g soli himalajskiej.
1 jabłko do dekoracji.

Wszystkie składniki ciasta mieszamy i wyrabiamy do dobrego połączenia. Pozostawiamy ciasto na 30 minut, aby odpoczęło. W międzyczasie przygotowujemy 2 foremki o wymiarach 25×11 smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką.
Kiedy ciasto odpocznie, jeszcze raz mieszamy i wykładamy do foremek.
Układamy plastry jabłek / po dwa do foremki / na cieście i zostawiamy przykryte do wyrośnięcia. Od 1,5 do 2,5 godziny ciasto powinno wyrosnąć w zależności od temperatury otoczenia i tej za oknem
Pieczemy w temp. 230st. przez 15 minut. Dopiekamy 40 minut w temperaturze 210st.

Moje uwagi do tego chleba.
W trakcie pieczenia jabłko się bardzo rumieni. Mnie to nie przeszkadza, bo kiedy chleb ostygnie jabłko mięknie i przez to chleb dłużej zachowuje świeżość. Proponuję jabłko kwaśne i twarde. Do zaczynu też. Ja chyba wybrałam zbyt słodkie jabłko.

Chleb z tartym jabłkiem na blogach:

Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Codziennik kuchenny
Fabryka kulinarnych inspiracji
Kuchennymi drzwiami
Kuchnia Gucia
Kulinarne przygody Gatity
Leśny Zakątek
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Proste potrawy
Stare gary
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slow life


Komentarze

  1. Pysznie Ci się udał!
    Cieszę się, że wrześniowy chleb jest i u Ciebie.
    POzdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny jabłkowy bochenek. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie wyszedł, rumiany i apetyczny :) Miło było razem piec w piekarni. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładnie się udał! Dziękuję za wspólny czas we Wrześniowej Piekarni i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ładnie wypieczony i smakowicie wyglądający chlebek.
    Dziękuję za wspólne pieczenie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. bochenek doskonały! dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ładny! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ wyrośnięty :) Dzięki za wspólny czas

    OdpowiedzUsuń
  9. Śliczny!
    Dziękuję za ten czas jabłkiem pachnący. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebuś, dzięki za miłe towarzystwo :-).

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowity chlebek :), dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniale Ci się upiekł!
    Dziękuję za wrześniowe wspólne pieczenie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny i pyszny! Dziękuję za wrześniowe spotkanie przy piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny ten Twój bochenek :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do następnej piekarni!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty