Chleb 100 % żytni razowy
Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb z samej mąki żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta.
Przepis na ten chleb pochodzi z blogu Adama Piekarza.
Faza I - półkwas
100 g aktywnego zakwasu żytniego
40 g wody o temperaturze pokojowej
75 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
W misce zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).
Faza II - kwas i namaczanka
kwas :
215 g półkwas (cała poprzednia faza)
100 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
135 g letniej wody
W misce zmieszać półkwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
namacznka :
100 g pestek słonecznika
225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
240 g ciepłej wody
Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu.
Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić w ciepłym miejscu pod przykryciami na 6-8 godzin.
Faza III - ciasto właściwe
450 g kwas
565 g namaczanka
9 g sól
20 g pestki słonecznika na posypkę wierzchniej części ciasta
Składniki ciasta powoli i dokładnie wymieszać łyżką przez 5-8 minut. Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć do dna formy łyżką maczaną w wodzie. Zwilżyć z wierzchu wodą i posypać pestkami słonecznika, pestki delikatnie docisnąć do ciasta.
Formę z ciastem przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
Wypiekać z zaparowaniem 10 min w 230oC i następnie 40-45 min w 200oC.
Zostawić do przestygnięcia na kratce, na kilka godzin, aż chleb całkowicie wystygnie.
Smacznego :)
jak zrobić aktywny zakwas żytni ?
OdpowiedzUsuńAktywny zakwas, to taki, który "pracuje" tzn. fermentuje wytwarzając bąbelki. Jeśli przechowujemy zakwas w lodówce, należy go wcześniej wyjąć, dokarmić (dodać trochę mąki i wody) i pozostawić na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
UsuńJak zrobić zakwas napisałem tutaj:
http://przepisynadomowyserichleb.blogspot.nl/2015/11/jak-zrobic-zakwas-chlebowy.html
Zaraz podlinkuję w treści przepisu.
Pozdrawiam
Dzień dobry! Co jeśli chcę zrobić czysty chleb żytni razowy, bez słonecznika? Po prostu pominąć go na etapie namaczanki i zmniejszyć ilość wody? Jeśli tak, to mniej więcej o ile?
OdpowiedzUsuńSłonecznik dużo wody nie wchłania, spróbował bym wtedy namacznkę :
Usuń225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000
225 g ciepłej wody