Chleb pszenny na zaczynie drożdżowym
Chleb pszenny (polski) na zaczynie drożdżowym, kolejny przepis ze starej rosyjskiej książki: "Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortov khlebo-bulochnykh izdeli, 1940". W mojej wersji, zrobiony na jasnej mące pszennej (typ 550+650), bardziej przypomina wekę niż chleb. Smaczny i prosty do zrobienia!
Zaczyn
300 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050)
175 g letnia woda
2,5 g drożdże świeże prasowane (lub 0,7 g instant)
Wyrobić ciasto i zostawić w przykrytej misie na 3-3,5 godziny fermentacji w temperaturze 29-30oC.
Ciasto
200 g mąka pszenna, użyłem typ 550 zmieszany z 650 (oryginalny przepis podaję mąkę wyższego typu T 1050)
100-115 g woda
6,5 g sól (1,3% sporo mniej, niż używa się obecnie)
1 g olej roślinny
Wyrobić gładkie elastyczne ciasto i zostawić w misie przykryte na 2 godziny fermentacji wstępnej w temperaturze 31-32oC.
W połowie czasu fermentacji ciasto wyjąc na stół i złożyć w kopertę.
Po 2 godzinach fermentacji wstępnej wyłożyć na stół i uformować w kulę. Zostawić na 5 minut aby odpoczęło.
Uformować podłużny bochenek i przełożyć do koszyka, szwem do góry.
Wyrastanie w koszyku ok. 45-60 minut.Temperatura podobna jak przy fermentacji, ma być ciepło, ok. 30oC.
Przed wypiekiem chleb posmarować za pomocą pędzelka wodą i zrobić kilka poprzecznych nacięć nożykiem lub żyletką.
Wypiekałem w garnku żeliwnym nagrzanym wcześniej do temperatury 230oC przez ok. 40 minut, cały czas z pokrywą.
Podczas pieczenia obniżałem stopniowo temperaturę od 230oC do 180oC pod koniec.
Smacznego :)
Trochę zdjęć:
Rozumiem, że ciasto połączyć z zaczynem i wyrabiać. Nie jest to opisane.
OdpowiedzUsuń