Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym)

Chleb na zaczynie biga


Biga:

100 g mąka pszenna typ 650
44 g woda
1 g drożdże świeże

Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie.
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20oC.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4oC do tygodnia.

Ciasto:

470 g mąka pszenna typ 650
140 g biga po 18 h
4,7 g drożdże świeże
330 g woda

Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:
10 g sól
wrobić w ciasto,
na końcu dałem dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie.

Fermentacja wstępna ciasta 20  minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4oC.
Jak ciasto było w lodówce, to wyciągałem je  i składałem przez 3 pierwsze godziny - raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne)

Sezam dodałem przy 2 składaniu (można nie dodawać)

Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut.

Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy.
Temperatura pieczenia 230-->180oC.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Siema jak chcesz zrobić znak stopni " ° " trzymasz lewy "alt" i na num padzie wpisujesz liczbę 0176 puszczasz i znak się tworzy :D °°° pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Jacku, czy mogę dać przepis na ten chleb do sierpniowej Piekarni? I wykorzystać Twoje zdjęcie? Oczywiście z linkami do Twojego bloga. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Chleb z Twojego przepisu wyszedł super. Pozdrawiam Basia

    OdpowiedzUsuń
  4. Twój chleb potwierdza, że przepis warty jest nie jednego wypieku. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty