Chleb z sezamem na zaczynie biga (drożdżowym)
Biga:
100 g mąka pszenna typ 650
44 g woda
1 g drożdże świeże
Mieszać składniki mikserem na 2 prędkości, u mnie mało tego było (zmniejszyłem proporcje) to wymieszałem ręcznie.
Ciasta nie trzeba zagniatać w kulę, lepiej jak jest w postaci pokruszonych kawałków, łatwiej wtedy wrobić w ciasto właściwe.
Zostawić do fermentacji na 18 h w 18-20oC.
Można przygotować więcej i przechowywać potem w lodówce w 4oC do tygodnia.
Ciasto:
470 g mąka pszenna typ 650
140 g biga po 18 h
4,7 g drożdże świeże
330 g woda
Ciasto wyrobić mikserem na 1 prędkości, aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od miski,
potem zwiększyć prędkość do 2 i dodać:
10 g sól
wrobić w ciasto,
na końcu dałem dodatkowe 70 g wody (całkowite nawodnienie 78%).
Rozwinąć gluten na szybkim biegu 2-3 prędkość, aż ciasto będzie gładkie.
Fermentacja wstępna ciasta 20 minut w temperaturze pokojowej i potem na 20 h do lodówki w 4oC.
Jak ciasto było w lodówce, to wyciągałem je i składałem przez 3 pierwsze godziny - raz na godzinę (chyba nie jest to konieczne)
Sezam dodałem przy 2 składaniu (można nie dodawać)
Po 20 godzinach w lodówce wyjąć ciasto i ogrzać w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Następnie uformować bochenek, dać do koszyka, wyrastanie w cieple ok. 60 minut.
Piekłem w garnku żeliwnym, 20 min z pokrywą, 25 minut bez pokrywy.
Temperatura pieczenia 230-->180oC.
Smacznego :)
Siema jak chcesz zrobić znak stopni " ° " trzymasz lewy "alt" i na num padzie wpisujesz liczbę 0176 puszczasz i znak się tworzy :D °°° pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńHej Jacku, czy mogę dać przepis na ten chleb do sierpniowej Piekarni? I wykorzystać Twoje zdjęcie? Oczywiście z linkami do Twojego bloga. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChleb z Twojego przepisu wyszedł super. Pozdrawiam Basia
OdpowiedzUsuńTwój chleb potwierdza, że przepis warty jest nie jednego wypieku. Dziękuję
OdpowiedzUsuńMożna użyć mąki typ 550 ?
OdpowiedzUsuńtak
Usuń