Chleb pszenno-żytni 75/25
Bardzo smaczny i aromatyczny chleb, tradycyjny polski smak. Lekki i puszysty z chrupiącą skórką.
Przepis nie jest skomplikowany, warto spróbować.
Składniki na ciasto:
333 g mąki pszennej typ 650
166 g zakwasu żytniego (sztywnego ok. 50% nawodnienia)
183-190 g wody
4 g świeżych drożdży
9 g soli
Waga ciasta ok. 690 g
Najpierw przygotować sztywny zakwas żytni, użyłem:
80 g dojrzałego zakwasu żytniego razowego (100% nawodnienia) z lodówki
+ 25 g ciepłej wody
+ 80 g mąki żytniej jasnej typ 720,
zagniotłem z tego ciasto i zostawiłem do fermentacji na 3,5 h w cieple, ok 28°C.
Ciasto:
Składniki (poza solą) wymieszaj w mikserze na wolnym biegu przez 10 minut.
Następnie dodaj sól i wyrób ciasto na szybszym biegu przez 2-3 minuty.
Zostaw ciasto do fermentacji na 20 minut w ok. 26°C, odgazuj przez składanie, odczekaj kolejne 20 minut, uformuj w kulę, odczekaj 5 minut i uformuj chleb.
Przełóż do koszyka rozrostowego.
Wyrastanie chleba zajmuje ok. 50-60 minut w cieple.
Przed pieczeniem posmaruj bochenek kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej*.
Ja, na wszelki wypadek (aby uniknąć ewentualnego rozrywania skórki) nakłułem chleb w kilku miejscach patyczkiem.
Piecz około 45 minut w temperaturze 200-190°C, na początku pieczenia 5-7 minut z parą, potem parę wypuść.
Smacznego :)
Kisielek*
W miseczce rozrobić łyżeczkę mąki/skrobi ziemniaczanej z niewielka ilością zimnej wody.
Powoli dolewać wrzącej wody, jednocześnie miesząc.
Wrzątek dolewać do momentu uzyskania konsystencji kisielku.
Tego szukałam. Zatesknilam za polskim chlebem i wyszedł idealny. Aromatyczny, chrupiąca skórka, lekki i giętki środek. Dziękuję za przepis! Ula
OdpowiedzUsuńUpiekłam i poczułam się znów jak dziecko.Taki codzienny ,zwykły chleb z dawnych lat.A jednak niezwykły 🙂Dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńEwa
To jest ten smak chleba, którego szukałam od kilku lat. Jak ja się cieszę, że na niego natrafiłam! Jest pyszny! I na drugi dzień też (ta resztka ma się rozumieć) smakuje i nam i dzieciom. Na przepis trafiłam trzy dni temu, w piecu właśnie siedzi trzeci bochenek �� piekę w żeliwnym garnku, dziś bez kleiku ��
OdpowiedzUsuńBaaaaardzo ale to BARDZO dziękuję za przepis!
Pozdrawiam
Magda
Super! Pozdrawiam i życzę udanych chlebków :)
UsuńJacek
Coś mi nie wyszło. Chlebek jakby rozerwało od dołu 🫣 uformowałam podłużny a on i tak zrobił się kulką. Co poszło nie tak?
OdpowiedzUsuń