Forma do prasowania sera
Forma do prasowania sera wykonana z dwóch pudełek na płyty CD/DVD wg. pomysłu zamieszczonego na YouTube Пресс для домашнего сыра
Uwaga: Pudełka na płyty CD nie są wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, to było jedynie takie moje tymczasowe rozwiązanie. Lepszym pomysłem będzie wykorzystanie np. plastikowych wiaderek po produktach spożywczych.
Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.).
Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym luzem.
W boku i spodzie opakowania o większej średnicy należy wykonać szereg otworów - można posłużyć się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym.
I forma do sera gotowa.... ;)
Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy.
Tej wielkości forma wystarczy do prasowania sera o wadze 1 kg (z ok. 10 l mleka)
Uwaga: Pudełka na płyty CD nie są wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, to było jedynie takie moje tymczasowe rozwiązanie. Lepszym pomysłem będzie wykorzystanie np. plastikowych wiaderek po produktach spożywczych.
Do wykonania formy do prasowania sera potrzebujemy dwóch opakowań na płyty CD/DVD typu CAKE BOX (na 100 szt.).
Ponieważ pudełka różnych firm różnią się nieznacznie średnicą, należy znaleźć takie aby jedno wchodziło w drugie z nieznacznym luzem.
W boku i spodzie opakowania o większej średnicy należy wykonać szereg otworów - można posłużyć się rozgrzaną nad palnikiem gazowym grubą igłą, cienkim śrubokrętem lub wywiercić otworki wiertarką. Po wykonaniu otworków wnętrze formy przetrzeć papierem ściernym.
I forma do sera gotowa.... ;)
Jeżeli chcemy uzyskać równą powierzchnię sera po prasowaniu, należy z tworzywa sztucznego lub innego sztywnego materiału wyciąć jeszcze krążek o średnicy dopasowanej do formy.
Tej wielkości forma wystarczy do prasowania sera o wadze 1 kg (z ok. 10 l mleka)
Moja forma do prasowania sera
Ser po wyjęciu z formy
Szkoda że pudełko po płytach nie jest zrobione z plastyku przeznaczonego do kontaktu z żywnością :/
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi. Masz rację, tym bardziej że prasowanie trwa czasem dosyć długo. To były moje początki eksperymentów z serami i różnych partyzanckich metod się łapałem. ;) Teraz serów nie robię w ogóle, skoncentrowałem się na pieczeniu chleba, bardziej mnie wciągnęło. Ale dodam ostrzeżenie do wpisu.
Usuń