Chleb żytni litewski z kminkiem
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim razowym. Próbowałem robić go wg. innych przepisów ale ten najbardziej przypadł mi do gustu.
Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1,25 kg.
Do źródłowego przepisu wprowadziłem pewne modyfikacje:
- Zamiast słodu żytniego używam słód jęczmienny (nie mam dostępu do żytniego, a jęczmienny kupuję w sklepie dla domowych piwowarów). Słód należy zmielić na mączkę np. w blenderze.
- Mąkę żytnią typu 1150 zastępuję mieszanką mąki żytniej 720 i 2000 w stosunku 2:1.
Źródło przepisu
Zaczyn
2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
1,25 szklanki mąki żytniej 1150
150 ml wody
Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp. pokojowej.
Zaparka
2 łyżki słodu jęczmiennego jasnego
1 łyżka słodu jęczmiennego ciemnego
3 łyżki mąki żytniej 1150
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka kminku mielonego
200 ml wody (wrzątku)
Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku).
Ciasto
cały zaczyn
cała zaparka (wystudzona)
2,5 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mąki żytniej 1150
3 łyżeczki cukru (miodu)
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody
Wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 4 godz.
Ciasto po wyrobieniu
Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 1 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Piec 10 min. w temp. 250oC, zmniejszyć temperaturę do 220-200oC i piec jeszcze 40-50 min.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz