Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Chleb żytni litewski z kminkiem

chleb litewski

Jeden z moich ulubionych chlebów. Aromatyczny, pachnący kminkiem i słodem. 
Chleb żytnio-pszenny na zakwasie żytnim razowym. Próbowałem robić go wg. innych przepisów ale ten najbardziej przypadł mi do gustu.

Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1,25 kg. 

Do źródłowego przepisu wprowadziłem pewne modyfikacje:

- Zamiast słodu żytniego używam słód jęczmienny (nie mam dostępu do żytniego, a jęczmienny kupuję w sklepie dla domowych piwowarów). Słód należy zmielić na mączkę np. w blenderze.

- Mąkę żytnią typu 1150 zastępuję mieszanką mąki żytniej 720 i 2000 w stosunku 2:1.


chleb litewski


Źródło przepisu



Zaczyn


2,5 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
1,25 szklanki mąki żytniej 1150
150 ml wody

Zostawić przykryty na 10-12 godzin w temp. pokojowej.


Zaparka


2 łyżki słodu jęczmiennego jasnego
1 łyżka słodu jęczmiennego ciemnego
3 łyżki mąki żytniej 1150
1 łyżeczka kminku całego
1 łyżeczka kminku mielonego
200 ml wody (wrzątku)

Zaparzyć składniki wrzącą wodą i zostawić na 30 min. w zamkniętym naczyniu (np. słoiku).


Ciasto


cały zaczyn
cała zaparka (wystudzona)
2,5 szklanki mąki pszennej 450
2 szklanki mąki żytniej 1150
3 łyżeczki cukru (miodu)
1,5 łyżeczki soli
250 ml wody

Wyrobić ciasto, zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 4 godz.



chleb litewski ciasto
Ciasto po wyrobieniu



Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 1 godz.


chleb litewski w formie


Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Piec 10 min. w temp. 250oC, zmniejszyć temperaturę do 220-200oC i piec jeszcze 40-50 min.

Studzić na kratce.


Komentarze

Popularne posty