Chałka rosyjska
Przepis pochodzi ze strony ХЛЕБ & ХЛЕБ. Z podanych proporcji wychodzi chałka o wadze ok. 650 g.
W porównaniu do oryginalnego przepisu, wprowadziłem pewne modyfikacje:
- zastąpiłem wodę w zaczynie na drożdżach mlekiem;
- zwiększyłem ilość cukru w cieście z 27 g do 40 g (jak ktoś lubi słodszą można dać jeszcze więcej).
Zaczyn na drożdżach
220 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
220 g letniej wody (mleka)
0,7 g (1/4 łyżeczki) drożdży instant
Zaczyn na zakwasie
55 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
64 g letniej wody
14 g aktywnego zakwasu pszennego
Składniki obu zaczynów dokładnie wymieszać (w oddzielnych naczyniach), szczelnie przykryć i zostawić na 3 godz., w ciepłym miejscu.
Ciasto
159 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
27 g (40 g) cukru
6 g soli
18 g margaryny
30 g wody
oba zaczyny
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać. Wyrobić ciasto - powinno być gładkie, miękkie i lekko klejące. Pozwolić ciastu odpocząć przez 10 minut pod przykryciem. Podzielić ciasto na trzy równe części, uformować kulki i zostawić przykryte na następne 10 minut.
Kulki ciasta przełożyć do posmarowanej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia formy 10x30 cm. Zawinąć szczelnie w torbę foliowa i zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny w ciepłym miejscu.
Ciasto przed wyrośnięciem |
Ciasto po wyrośnięciu |
Nagrzać piekarnik do temp. 220oC. Piec 10-15 min. w temp. 220oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 160-170oC i piec jeszcze 30 min.
Studzić na kratce.
Skąd wziąć zaczyna pszenny?
OdpowiedzUsuńWyhodować sobie, albo zastąpić w tym drugim zaczynie 14 g zakwasu pszennego, zakwasem żytnim.
Usuń