Chleb mieszany z ziarnami
Smaczny chleb mieszany (pszenno-żytni), ze spora ilością dodatków: płatków owsianych, słonecznika i siemienia lnianego.
Zaczyn:
40 g aktywnego zakwasu żytniego
180 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000
180 g wody
W misce zmieszać zakwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zostawić przykryty ściereczką lub folią na 8-10 godzin (najlepiej na noc).
Namaczanka:
40 g płatków owsianych
40 g ziaren słonecznika
30 g siemienia lnianego
110 g wody
Nasiona i płatki i namoczyć przed robieniem ciasta. Powinny wystarczyć jakieś 3 godziny.
Ciasto:
cały zaczyn
cała namaczanka
40 g mąki żytniej jasnej typ 720
250 g mąki pszennej typ 650
około 95 g wody (w zależności od zapotrzebowania)
12 g soli
Połączyć składniki i zagnieść ciasto, można wyrobić mikserem. Po wyrobieniu przez 5-10 minut odstawić na pół godziny, a potem ponownie krótko wyrobić (ciasto będzie dość klejące).
Przełożyć do formy (keksówki 30x12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównać i starannie docisnąć do dna formy łyżką maczaną w wodzie. Zwilżyć z wierzchu wodą i posypać płatkami owsianymi.
Zostawić przykryty do wyrośmięcia na kilka godzin, aż ciasto podwoi objętość (wyrośnie do brzegów formy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC, program „góra + dół”.
Chleb wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 55-60 minut.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić na kratkę do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.
Smacznego :)
Wygląda pysznie, pięknie upieczony i bardzo podobają nam się dodatki. Do upieczenia :) Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję, dodatki takie typowe.
UsuńŚwietnie wyszedł, sama muszę zacząć dodawać do namaczanki wszystko to o czym wspomniałaś :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuń