Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Krakersy na zakwasie

Krakersy na zakwasie

Krakersy mogą być wspaniałą przekąską w podróży, na pikniku, grillu, dodatkiem do humusu, albo po prostu zastępstwem dla występujących na rynku chipsów!
Przepis dzięki uprzejmości Marcus Delaporte z facebookowej grupy Piekarnicza Brać

Składniki:

- 340 g mąki pszennej (może być typ 500, 550, można próbować też i z graham
i z żytnią białą),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 340 g zakwasu żytniego, może być taki przed karmieniem, który właśnie
zamierzasz wyrzucić przy dokarmianiu,
- 85 g masła w temperaturze pokojowej,
- 2 łyżki suszonych ziół wedle uznania (oregano, cząber ogrodowy, czosnek
granulowany, albo bez dodatków),
- olej do posmarowania rozwałkowanych placków,
- gruba sól do posypania po wierzchu,
- Uwaga! Zalecam dodać stopniowo 100 g wody. Oryginalny przepis jej nie
zawiera. Mi ciasto wydawało się za suche, w stosunku do tego co podają w
oryginalnym przepisie.

Wykonanie:

Wymieszaj ze sobą przy użyciu miksera z hakiem bądź ręcznie wszystkie
składniki, czyli: mąkę, sól, zakwas żytni, masło, zioła (można bez ziół), tak
by wyszło w miarę gładkie (nie lepiące się) zwarte ciasto (coś w stylu
kruchego ciasta).
W przypadku gdy jest zbyt suche, dodaj stopniowo wody (100 ml powinno
starczyć).
Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i zrób coś na kształt
prostokątnych sztabek.
Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30
min. Ciasto musi być lekko twardawe.
W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac
lekko mąka, tak by nie przywierało do powierzchni.
Po rozwałkowaniu, przełóż każdy placek na papier do pieczenia, a
następnie na blachę (z tego przepisu powinny wyjść dwie blachy.
Posmaruj z wierzchu olejem i posyp gruboziarnista solą.
W celu uzyskania innych smaków, możesz posypać: sezamem, papryką
wędzoną, pomidorami w proszku, czy tam czym sobie wymarzysz.
Następnie potnij placki na 2-3 cm kwadraty, najlepiej przy użyciu kółka do
cięcia pizzy.
Widelcem nakłuj każdy krakersik.
Piecz bez termoobiegu przez 20-25 min do lekkiego zbrązowienia.
Po upieczeniu wyjmij z papierem i ostudź na kratce.
Voila! Smacznego


Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku do około tygodnia; lub zamroź
w przypadku gdy chcesz przechować na później.
Przepis zaczerpnięty :ze strony King Arthur Flour

Komentarze

Popularne posty