Bułki polskie
Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym.
Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy".
Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda:
Zaczyn
300 g mąki pszennej typ 550,
200 g letniej wody,
5 g drożdży świeżych prasowanych,
Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do fermentacji na 2,5-3 godzin w temperaturze 28-29C.
Ciasto
cały zaczyn
200 g mąki pszennej typ 550,
60-70 g woda,
7,5 g sól,
30 g cukier,
12 g margaryna,
1 g olej roślinny,
Z podanych składników wyrobić dosyć gęste ciasto, mieszać mikserem około 10 minut na pierwszej prędkości lub ręcznie około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.
Margarynę i olej dodać dopiero pod koniec wyrabiania.
Zostawić do fermentacji na 2-2,5 godziny w temperaturze 30-31C, w tym czasie ciasto 2 razy złożyć w kopertę lub krótko przemieszać mikserem(odgazować).
Po fermentacji ciasto podzielić na porcje po 130 g, kulać okrągłe bułeczki, zostawić na 5 minut odpoczynku.
Uformować podłużne bułki, zostawić do pełnego wyrośnięcia na 20-30 minut, szwem do góry.
Technikę formowania podobnych, podłużnych bułek można zobaczyć na przykład na tym filmiku z YouTube.
Wypiek 235-245C, piekarnik naparować, po kilku minutach obniżyć temperaturę do 190C, piec aż będą gotowe, jakieś 15 minut.
Smacznego :)
Bułeczki wychodzą przepyszne. Gorąco polecam.
OdpowiedzUsuńWitam. Jak mam naparowac piekarnik? Wstawić naczynie z gorącą wodą? Na jak długo? Dziękuję.
OdpowiedzUsuńMożna naczynie z gorącą wodą. Ja najczęściej po włożeniu blachy z bułkami do piekarnika naparowuję spryskiwaczem.
UsuńCzy te drożdże świeże prasowane to są te zwykłe z lodówki ze sklepu czy chodzi o jakieś inne specjalne?
OdpowiedzUsuńZwykłe drożdże w kostce :)
UsuńBardzo dziękuję bo czekałam niecierpliwie na odpowiedź :)
UsuńPrzepyszne po prostu !!!! Dziękuję za przepis !!
UsuńJaka ma być temperatura przy wkladaniu bułek do pieca.
OdpowiedzUsuńOne mają się piec jak długo i czy cały czas z parą?