Bułki polskie

Bułki polskie


Smaczne i proste bułki pszenne na zaczynie drożdżowym.
Receptura na "bułki polskie" pochodzi z bardzo interesującej rosyjskiej książki z 1940 r. "350 sortov khlebo-bulochnykh izdeliy".

Przepis na 6 bułek po ok. 130 g ciasta każda:


Zaczyn 


300 g mąki pszennej typ 550,
200 g letniej wody,
5 g drożdży świeżych prasowanych,

Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie, dodać mąkę i zamieszać ciasto. Zostawić do fermentacji na 2,5-3 godzin w temperaturze 28-29C.

Ciasto


cały zaczyn
200 g mąki pszennej typ 550,
60-70 g woda,
7,5 g sól,
30 g cukier,
12 g margaryna,
1 g olej roślinny,

Z podanych składników wyrobić dosyć gęste ciasto, mieszać mikserem około 10 minut na pierwszej prędkości lub ręcznie około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie.
Margarynę i olej dodać dopiero pod koniec wyrabiania.
Zostawić do fermentacji na 2-2,5 godziny w temperaturze 30-31C, w tym czasie ciasto 2 razy złożyć w kopertę lub krótko przemieszać mikserem(odgazować).

Po fermentacji ciasto podzielić na porcje po 130 g, kulać okrągłe bułeczki, zostawić na 5 minut odpoczynku.

Uformować podłużne bułki, zostawić do pełnego wyrośnięcia na 20-30 minut, szwem do góry.

Technikę formowania podobnych, podłużnych bułek można zobaczyć na przykład na tym filmiku z YouTube.

Wypiek 235-245C, piekarnik naparować, po kilku minutach obniżyć temperaturę do 190C, piec aż będą gotowe, jakieś 15 minut.

Smacznego :)

Komentarze

  1. Bułeczki wychodzą przepyszne. Gorąco polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty