Całonocny chleb na drożdżach
Bardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni.
Składniki:
100 g mąka pszenna typ 1050
40 g mąka żytnia razowa typ 2000
260 g mąka pszenna typ 650
280 g woda
Składniki wymieszane tylko do połączenia (tak aby nie było śladów suchej mąki) i zostawione na 30 min odpoczynku (autolizy).
Potem delikatnie wgniotłem w ciasto:
0,7 g świeżych drożdży rozpuszczone w 10 g wody
8 g soli
Następnie ciasto krótko wyrobione kilkoma składaniami.
Po 30 minutach rozciągnięte na mokrym (spryskanym) blacie, posypane nasionami dyni i zwinięte jak rolada.
Następnie dwa składania ciasta co godzinę i zostawione na całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h.
Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane w bochenek, wyrastało 1 h w koszyku w temp. pokojowej.
Piekłem 40 minut w garnku żeliwnym, 20 minut 230oC z pokrywą i 20 min 190oC bez pokrywy.
Smacznego :)
Piękny!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
Usuńale swietny! Musze sprobowac upiec bo przepis wydaje sie prosty wiec powinnam sobie poradzic.Dzieki serdeczne za przepis!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńChleb wygląda obłędnie, na dodatek pieczony w garnku żeliwnym. Koniecznie muszę go upiec ;D Pozdrawiam serdecznie - Małgosia
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam :)
UsuńŚwietny wpis. Będę na pewno tu częściej.
OdpowiedzUsuń0,7 g? Skąd taka dokładność? Czy to jakaś proporcja? Ciężko ją osiągnąć w domowych warunkach :)
OdpowiedzUsuńMam taką wagę precyzyjną do małych ilości, ok. 20 zł na Allegro. 0,7 g świeżych drożdży, to kulka mniej więcej wielkości ziarna grochu, taka dokładność wystarczy. Ciasto po nocy powinno urosnąć ok. 2 razy jego objętość.
Usuńdrożdże rozpuszczamy w ciepłej czy zimnej wodzie? dziękuję. Super przepisy!
OdpowiedzUsuńw chłodnej, takiej o t. pokojowej
Usuńi jeszcze jedno pytanie - czy składanie po zwinięciu w roladę wygląda tak jak się składa ciabattę? czy jak powinnam je złożyć? dziękuję
OdpowiedzUsuńPodobnie coś jak tu np. https://youtu.be/RmUOqhm19CU
Usuńdłonie moczymy w w odzie żeby ciasto się nie przyklejało
Nie mam mąki 1050
OdpowiedzUsuńW jakich proporcjach pomieszać inne typy ?
Pozdrawiam
Ewa
Np. 30 g pszenna pełnoziarnista T 1850 i 70 g T 650, albo zastąpić samą T 650. Ten chleb, to był taki eksperyment z małą ilością drożdży i długą fermentacją w temp. pokojowej, raz pieczony tylko :) Pozdrawiam!
Usuń