Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Całonocny chleb na drożdżach

Całonocny chleb na drożdżach


Bardzo smaczny i prosty chleb pszenny na drożdżach, 0,7 g świeżych na 400 g mąki. Całonocna fermentacja ciasta 12 h w temperaturze pokojowej. Z dodatkiem pestek dyni.

Składniki:

100 g mąka pszenna typ 1050
40 g mąka żytnia razowa typ 2000
260 g mąka pszenna typ 650
280 g woda
Składniki wymieszane tylko do połączenia (tak aby nie było śladów suchej mąki) i zostawione na 30 min odpoczynku (autolizy).
Potem delikatnie wgniotłem w ciasto:
0,7 g świeżych drożdży rozpuszczone w 10 g wody
8 g soli
Następnie ciasto krótko wyrobione kilkoma składaniami.
Po 30 minutach rozciągnięte na mokrym (spryskanym) blacie, posypane nasionami dyni i zwinięte jak rolada.
Następnie dwa składania ciasta co godzinę i zostawione na całą noc w temp. pokojowej do fermentacji, w sumie 12 h.
Rano ciasto wyłożone na oprószony mąka blat i uformowane w bochenek, wyrastało 1 h w koszyku w temp. pokojowej.
Piekłem 40 minut w garnku żeliwnym, 20 minut 230oC z pokrywą i 20 min 190oC bez pokrywy.

Smacznego :)



Komentarze

  1. ale swietny! Musze sprobowac upiec bo przepis wydaje sie prosty wiec powinnam sobie poradzic.Dzieki serdeczne za przepis!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb wygląda obłędnie, na dodatek pieczony w garnku żeliwnym. Koniecznie muszę go upiec ;D Pozdrawiam serdecznie - Małgosia

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny wpis. Będę na pewno tu częściej.

    OdpowiedzUsuń
  4. 0,7 g? Skąd taka dokładność? Czy to jakaś proporcja? Ciężko ją osiągnąć w domowych warunkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam taką wagę precyzyjną do małych ilości, ok. 20 zł na Allegro. 0,7 g świeżych drożdży, to kulka mniej więcej wielkości ziarna grochu, taka dokładność wystarczy. Ciasto po nocy powinno urosnąć ok. 2 razy jego objętość.

      Usuń
  5. drożdże rozpuszczamy w ciepłej czy zimnej wodzie? dziękuję. Super przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  6. i jeszcze jedno pytanie - czy składanie po zwinięciu w roladę wygląda tak jak się składa ciabattę? czy jak powinnam je złożyć? dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobnie coś jak tu np. https://youtu.be/RmUOqhm19CU
      dłonie moczymy w w odzie żeby ciasto się nie przyklejało

      Usuń
  7. Nie mam mąki 1050
    W jakich proporcjach pomieszać inne typy ?
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np. 30 g pszenna pełnoziarnista T 1850 i 70 g T 650, albo zastąpić samą T 650. Ten chleb, to był taki eksperyment z małą ilością drożdży i długą fermentacją w temp. pokojowej, raz pieczony tylko :) Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty