Jasny chleb żytni z orzechami i sezamem
Proporcje na foremkę 25x11x7 cm
Objętość foremki 1,7 litra - wchodzi do niej ok. 850 g ciasta żytniego z mąki typ 720, takiego jak podałem w przepisie.
Objętość foremki 1,7 litra - wchodzi do niej ok. 850 g ciasta żytniego z mąki typ 720, takiego jak podałem w przepisie.
Zaczyn:
30 g zakwas razowy żytni 100% wody aktywny, dokarmiony 8 h wcześniej w proporcjach 1/1/1
3 g sól
150 g mąka żytnia jasna typ 720
150 g woda lekko ciepła
Zostawiony na 18 h w temperaturze jak ostatnio mieliśmy mocno ciepłej pokojowej ca 26-29oC. Zaczyn ma opaść, pachnieć alkoholowo-owocowo-kwaskowo, smakować wyraźnie kwaśno, 18 h to minimum można dłużej do 24 h trzymać.
Następnego dnia
Ciasto właściwe:
zaczyn (cały)
300 g mąka żytnia jasna typ 720
185 g woda ciepła
25 g miód
6 g sól
Wyrabiane do połączania składników.
Potem sypnąłem trochę orzechów i sezamu, wrobiłem w ciasto.
Fermentacja ciasta 45 minut w misce.
Potem przełożone do foremki i około 90 minut wyrastania w foremce w temp. ok. 28oC
Pieczenie : 10 minut 230oC, 50 minut 190-180oC.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz