Rogale z makiem (na włoskim zakwasie lievito madre i drożdżach)
Rogaliki na LM 15% + drożdże 1%. Zrobiłem je w wersji "odchudzonej", zmniejszając w recepturze cukier i masło. Pycha, polecam!
Receptura na 8 rogali:
240 g mąki pszennej typ 650
240 g mąki pszennej typ 00 lub 450-550
75 g zakwasu pszennego Lievito Madre, rozpuszczone w 50 g wody
50 g wody + 100 g mleka
1 jajko (odrobinę żółtka zostawić do sporządzenia pomady)
kleik z 20 g mąki + 90 g mleka podgrzać do skleikowania i ostudzić
5 g drożdże świeże
10 g cukier
10 g sól
20 g masło po wyrobieniu
Jak nie mamy LM, to pominąć, wtedy zwiększyć czasy lub dodatek drożdży do ok. 12-15 g.
Sztywny zakwas pszenny odświeżyć w typowych proporcjach czyli 1/1/0,45 (zakwas/mąka/woda) i zostawić do wzrostu co najmniej x2 w temp. ok. 26-28C. Można też spróbować wykorzystać odrzuty zakwasu z odświeżania, lub niedokarmiony zakwas prosto z lodówki, drożdże i tak podniosą cisto.
Sztywny zakwas porwać na małe kawałki, dodać 50 g wody i zostawić na 30 min, aby wchłonął trochę wody i zmiękł. Następnie rozpuścić w wodzie np. przy pomocy miksera z trzepaczką. Jeśli nie rozprowadzimy dobrze takiego sztywnego zakwasu w wodzie, to jego kawałki mogą później nie połączyć się dobrze z resztą ciasta przy wyrabianiu.
W międzyczasie przygotować kleik z mąki pszennej i mleka. 20 g mąki pszennej rozrobić dokładnie w 90 g zimnego mleka, tak aby nie było grudek, następnie podgrzewać w rondelku na minimalnej mocy do uzyskania gęstego kleiku. Przed dodaniem do ciasta kleik musi zupełnie ostygnąć do temp. pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki poza solą i masłem. Wyrabiać ok. 10 min do uzyskania gładkiego ciasta odchodzącego od dzieży. Dodać sol i parę kropli wody i wyrobić do wchłonięcia soli. Na końcu dodać masło i jeszcze chwilę wyrobić.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i zostawić w cieple temp. ok. 28-30C na 90 minut.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i podzielić na porcje po ok. 115 g ciasta.
Uformować kulki zagniatając ciasto do środka.
Nakryć folią i zostawić na 10-15 min odpoczynku.
Rozwałkować i zwijać rogale.
Zostawić przykryte do wyrośnięcia na 45-60 min w cieple temp. ok. 28-30C. W tym czasie powinny one zwiększyć swoją objętość ok. x2.
Bezpośrednio przed pieczeniem posmarować pomadą* i posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym wczesnej do temp. 230C, pierwsze 5 min z naparowaniem, potem zmniejszyć temp. do 170 C i piec jeszcze ok.12-15 minut do mocnego zarumienienia skórki.
Udanych wypieków!
Pomada*: łyżkę mleka rozrobić ze szczyptą mąki i odrobiną żółtka pozostawioną z jajka do ciasta.
Formowanie, zwijanie rogalików podpatrzone na YT: https://youtu.be/dG3oIwMbrx4
Masz talent do wypieków. Niesamowite!
OdpowiedzUsuńDomowe wypieki to prawdziwa miłość w każdym kęsie. Smak dzieciństwa i chwile przyjemności.
OdpowiedzUsuń