Bajgle preclowe
Dla osób, które przeraża używanie niewątpliwie
niebezpiecznej i silnie żrącej substancji jaką jest ług sodowy i chcą
tego uniknąć, znalazłem optymalny sposób użycia sody oczyszczonej do tego celu. Podaję go na końcu przepisu.
Przygotowanie bajgli
Składniki potrzebne do przygotowania ciasta na 7 bajgli, 115 g ciasta każdy:
Mieszanie i wstępne formowanie ciasta:
W
misce wymieszaj całą wodę z drożdżami, cukrem, solą, słodem, olejem, połową całego jajka i połową
podanej przepisie mąki. Dokładnie wymieszaj, do uzyskania gęstego ciasta. Następnie dodaj pozostałą mąkę i
wyrabiaj do połączenia, aż cała mąka połączy się w jedną masę.
Ciasto
i wszystkie suche pozostałości przełóż na blat i zagnieć przez 8 do
10 minut,do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ja używałem tylko miksera, nie zagniatałem ciasta ręcznie.
Następnie zostaw ciasto do fermentacji wstępnej na około 1,5 godziny w temperaturze pokojowej.
Po tym czasie podziel ciasto na 7 kawałków równej wielkości o wadze około 115 gramów każdy.
Z każdego kawałka ciasta uformuj kulkę i przykryj folią spożywczą. Zostaw zaokrąglone kawałki ciasta na 5-10 minut.
Formowanie bajgli:
Przygotowane
wcześniej kulki ciasta, po odpoczynku, kolejno odgazuj,
spłaszając je mocno dłonią na blacie, a następnie uformuj ciasne kulki. W środku każdej kulki zrób palcem otwór na wylot. Zostaw na 5-10 minut, a następnie popraw otwór rozciągając bajgle.
Uformowane bajgle poukładaj na macie teflonowej lub silikonowej i zostaw do garowania (wyrastania) na 30 minut w temperaturze pokojowej 20–23°C.
Po 30 minutach włóż bajgle do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Dzięki
temu bajgle stwardnieją i zachowają
swój kształt po zanurzeniu w ługu.
30 minut przed pieczeniem bajgli, nagrzej piekarnik do temperatury 200-190°C.
Obgotowywanie i pieczenie bajgli
Potrzebny sprzęt:
- garnek ze stali nierdzewnej o pojemności ca 2 litry;
- rękawiczki gumowe lub lateksowe i okulary ochronne!!!
- łyżka cedzakowa ze stali nierdzewnej
- 4% roztwór ługu sodowego: 1 litr wody, w której rozpuścić 40 g wodorotlenku sodu (NaOH - ługu sodowego, najlepiej o czystości spożywczej) oraz dodać 10 g miodu/cukru
Podczas obgotowywania bajgli w ługu pamiętaj przede wszystkim o swoim bezpieczeństwie!
Ług
jest silnie żrącą substancją, dlatego podczas stosowania i mieszania
roztworu należy nosić gumowe lub lateksowe rękawice, okulary ochronne i
pracować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. Ług w połączeniu z wodą
wydziela ciepło i gazy. Do mieszania ługu należy używać wyłącznie
elementów ze szkła lub stali nierdzewnej. Po wykorzystaniu wylej ług do
odpływu zlewu, a następnie zalej go zimną wodą. To również oczyści twój
odpływ. Przeczytaj i postępuj zgodnie ze wszystkimi instrukcjami
producenta dotyczącymi obchodzenia się i przechowywania ługu.
Załóż rękawiczki gumowe lub lateksowe i okulary ochronne.
W garnku umieść odważoną wodę. Powoli dodawaj wodorotlenek
sodu (ług) do wody, delikatnie mieszając. Ług będzie reagował z wodą,
uwalniając gazy i ciepło podczas rozpuszczania. Dodaj również miód/cukier lub powidła i całość delikatnie ale dokładnie wymieszaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści.
- Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do całkowitego wrzenia.
- Dostosuj ogień do lekkiego wrzenia przed zanurzeniem bajgli (ogrzewanie sody oczyszczonej pomaga zwiększyć poziom zasadowości roztworu, co daje głębszy brązowy kolor skórki po upieczeniu)
- Zanurzaj schłodzone bajgle w lekko wrzącym roztworze na 30 sekund z każdej strony.
- Ostrożnie wyjmij za pomocą dużej łyżki cedzakowej i przygotuj bajgle do pieczenia, kładąc je na talerzu lub tacy z nasionkami.
Pieczenie
Piecz w temperaturze 190°C przez około 20 minut, do momentu, aż
będą mocno brązowe. Wyjmij z piekarnika i studź przez co najmniej 15 minut
przed jedzeniem.
Sposób użycia sody oczyszczonej do obgotowywania bajgli
Pomimo,
że soda oczyszczona nie jest żrąca, tak jak ług sodowy, poleca się
również używanie lateksowych rękawiczek i narzędzi do pieczenia ze stali
nierdzewnej (np. łyżki cedzakowej) podczas pracy z bajglami.
Skład roztworu sody oczyszczonej do moczenia:
1 litr wody
140 g sody oczyszczonej
10 g miodu/cukru
- Umieść wodę i sodę oczyszczoną w dużym garnku ze stali nierdzewnej i wymieszaj, aby soda się rozpuściła.
- Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź do całkowitego wrzenia.
- Dostosuj ogień do lekkiego wrzenia i gotuj roztwór przez co najmniej 15-20 minut przed zanurzeniem bajgli (ogrzewanie sody oczyszczonej pomaga zwiększyć poziom zasadowości roztworu, co daje głębszy brązowy kolor skórki po upieczeniu). Na końcu dodaj również miód/cukier i całość delikatnie ale dokładnie wymieszaj, aż wszystko całkowicie się rozpuści.
- Zanurzaj schłodzone bajgle w lekko wrzącym roztworze na 30 sekund z każdej strony.
- Ostrożnie wyjmij za pomocą dużej łyżki cedzakowej i przygotuj bajgle do pieczenia, kładąc je na talerzu lub tacy z nasionkami.
Smacznego!
Bajgle najlepiej smakują tego samego dnia, kiedy zostały upieczone. Jeśli
jednak zostaną Ci bajgle, przechowuj je w papierowej torbie. Jednodniowe
możesz odświeżyć w piekarniku nagrzanym do 100°C , podgrzewając
je przez 6 do 8 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz