Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Prosta pizza wg K.Forkisha (Flour Water Salt Yeast)

 

Prosta pizza
 
Pizza robiona mniej więcej wg K.Forkisha (Flour Water Salt Yeast).
Mąka z Lidla tortowa typ 450 i młyńska typ 650, nie żadne włoskie 00, Caputo itp…

Na 2 pizze:

200 g pszenna typ 450
150 g  pszenna typ 650
238 g woda zimna
2 g drożdże świeże + 3 g woda
8 g sól  + 3 g woda

Wyrobić na gładko mikserem.

Fermentacja wstępna w masie 6 h w t. pokojowej.
W tym czasie raz złożyć po około 40 min.

Podzielić  na 2 kulki
30 min  w t. pokojowej
Potem schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę, maksymalnie do 2 dni.

Placki formuje się prosto z lodówki (zimne ciasto).

Wypiek w piekarniku 6 min. na kamieniu lub stali pod górną grzałką, w maksymalnej możliwej temperaturze.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty