Prosta pizza wg K.Forkisha (Flour Water Salt Yeast)
Pizza robiona mniej więcej wg K.Forkisha (Flour Water Salt Yeast).
Mąka z Lidla tortowa typ 450 i młyńska typ 650, nie żadne włoskie 00, Caputo itp…
Na 2 pizze:
200 g pszenna typ 450
150 g pszenna typ 650
238 g woda zimna
2 g drożdże świeże + 3 g woda
8 g sól + 3 g woda
Wyrobić na gładko mikserem.
Fermentacja wstępna w masie 6 h w t. pokojowej.
W tym czasie raz złożyć po około 40 min.
Podzielić na 2 kulki
30 min w t. pokojowej
Potem schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę, maksymalnie do 2 dni.
Placki formuje się prosto z lodówki (zimne ciasto).
Wypiek w piekarniku 6 min. na kamieniu lub stali pod górną grzałką, w maksymalnej możliwej temperaturze.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz