Prosty i smaczny chleb na drożdżach dla początkujących od Sergey Kirillov
Dzisiaj wypróbowałem przepis na prosty chleb na drożdżach od Sergey Kirillov
Tutaj link do jego filmiku: https://youtu.be/kkNjvId-d7Y?si=B09J1sIUE4lJMSkF
Jak napisał sam autor:
Przyjaciele, wymyśliłem ten prosty chleb dla moich bliskich i absolutnie każdy może go przygotować.
Do jego przygotowania nie używałem miksera, a nawet nie brudziłem sobie rąk.
Zawiera 500 g mąki jasnej pszennej i 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej.
Sekretem jego smaku i wspaniałego aromatu jest gęsty drożdżowy zaczyn.
Gęsty zaczyn drożdżowy:
180 g wody o temperaturze pokojowej
3 g świeżych drożdży
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
200 g jasnej mąki pszennej (u mnie typ 450 + 650 pół na pół)
Wyrobić gęste ciasto i zostawić do fermentacji w lodówce na około dobę 20-28 h.
Ciasto:
cały zaczyn
320 g zimnej wody
3 g świeżych drożdży
12 g soli
300 g jasnej mąki pszennej (u mnie typ 450 + 650 pół na pół)
Zaczyn rozrobić bardzo dokładnie w wodzie.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać króciutko, tak jak do autolizy, zostawić do odpoczynku na 40 minut.
Po tym czasie delikatnie wyrobić ręcznie z 2-3 minuty i zostawić do fermentacji wstępnej w temperaturze pokojowej na około 2 godziny.
W tym czasie ciasto złożyć 2 razy, po 40 i 100 minutach.
Podzielić ciasto na pól i uformować wstępnie na blacie. Odpoczynek 5 minut i formowanie końcowe do koszyków.
Wyrastanie w koszykach 50- 60 minut w temp. pokojowej lub od razu schować do lodówki jak chcemy żeby wyrastały dłużej (u mnie 2 h w lodówce).
Piekłem 27 minut, na początku z parą 250->210oC
Smacznego :)
Dzięki za przepisik, dzisiaj przetestuje
OdpowiedzUsuń