Chleb litewski z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona)

Chleb litewski z dodatkiem marmolady jabłkowej (Sventine duona)

Chleb pszenno-żytni, na zakwasie żytnim, z dodatkiem marmolady jabłkowej, miodu i kminku. Z podanych proporcji wychodzi chleb o wadze ok. 1 kg.

Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru 

Zaczyn

38 g zakwasu żytniego 
112 g mąki żytniej  typ 720
112 ml letniej wody

Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu.


Zaparka

112 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1 i 1/2 łyżeczki kminku (całego)
150 ml wody

Zaparzyć składniki wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i zostawić na 2 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie.


Ciasto

450 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
22 g miód jasny
50 g marmolady jabłkowej
12 g soli
90 -172 g wody
cały zaczyn
cała zaparka

Z podanych składników wyrobić miękkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godz. Następnie ciasto rozciągnąć i złożyć.


Pieczenie bez formy

Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz. 


Pieczenie w formie

Ciasto uformować w bochenek. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. , szwem do dołu. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godz. 

Przed pieczeniem chleb po nakłuwać  lub naciąć.
Nagrzać piekarnik do temp. 250oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 10 min. w temp. 250oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 220oC i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 20 minut.

Studzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty