Reklama

Jak zrobić zakwas chlebowy?

zakwas


Co to jest zakwas?


Zakwas chlebowy to mieszanina mąki i wody zawierająca pożyteczne kultury żywych bakterii i dzikich drożdży.
Powoduje on:
- wyrastanie ciasta,
- lepsze wchłanianie substancji mineralnych zawartych w mące,
- działa jak konserwant, przedłużając trwałość pieczywa.


Robimy zakwas


Wykonanie zakwasu jest bardzo proste, wymaga jedynie systematyczności przy jego dokarmianiu.

Aby otrzymać  własny zakwas potrzebujemy maki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000.
Postępujemy w następujący sposób:
- słoik o pojemności ok.0,5 l dokładnie myjemy płynem do naczyń i wyparzamy wrzątkiem; 
- dodajemy 5 łyżek stołowych mąki żytniej typ 2000 oraz 5 łyżek stołowych letniej, przegotowanej wody i dokładnie mieszamy;
- przykrywamy gazą, ściereczką, tak aby był dostęp powietrza;
- odstawiamy w ciepłe miejsce - w zimie stawiamy w pobliżu kaloryfera, pieca;
- następnego dnia wyrzucamy połowę zakwasu i znowu dodajemy 5 łyżek mąki i 5 łyżek przegotowanej, letniej wody, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce;
- postępujemy w powyższy sposób przez tydzień.
Zakwas powoli zacznie wytwarzać bąbelki i kwaskowy zapach, a po tygodniu można już na nim upiec pierwszy chleb.

Resztę zakwasu, która zostanie nam po pieczeniu chleba, chowamy do lodówki. Jeżeli chcemy upiec następny chleb, zakwas wyjmujemy z lodówki, dokarmiamy mąką i wodą w stosunku 1:1, stawiamy w ciepłym miejscu i po kilku godzinach mamy gotowy aktywny zakwas.

Nieużywany zakwas przechowujemy cały czas w lodówce. Jeżeli nie korzystamy z niego przez dłuższy czas pamiętajmy, żeby co ok. 2 tygodnie go dokarmić, postawić na kilka godzin w ciepłym miejscu i z powrotem schować do lodówki. Tak przechowywany zakwas może służyć nam całymi latami.

Jeżeli zakwas zmieni kolor, zacznie nieładnie pachnieć lub na jego powierzchni pojawi się pleśń, należy go wyrzucić i zrobić nowy. 

Komentarze

Popularne posty