Chleb pszenno - orkiszowy z ziarnami
Chleb pszenno - orkiszowy z duuużą ilością różnych ziaren. Bardzo smaczny i prosty do wykonania.
Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm.
64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego
172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
112 g wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym miejscu.
34 g siemienia lnianego
34 g kaszy jaglanej
68 g wody
Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn.
cały zaczyn
całe ziarno
311 g wody
22 g oleju sezamowego
255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
90 g ziaren słonecznika
90 g ziaren dyni
38 g sezamu
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 50 minut.
Studzić na kratce.
Przepis ze strony przepisnachleb.pl dostosowany do jednej formy 30x10 cm.
Zaczyn
64 g aktywnego zakwasu żytniego - razowego
172 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
112 g wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 12-16 godz., w ciepłym miejscu.
Ziarno
34 g siemienia lnianego
34 g kaszy jaglanej
68 g wody
Składniki zalać zimną wodą i pozostawić w przykrytym naczyniu na taki sam czas, jak zaczyn.
Ciasto
cały zaczyn
całe ziarno
311 g wody
22 g oleju sezamowego
255 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
172 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
90 g ziaren słonecznika
90 g ziaren dyni
38 g sezamu
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać łyżką. Ciasto powinno być gęste i kleiste. Przełożyć do formy 30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 3-5 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze przez 50 minut.
Studzić na kratce.
warto było hodować zakwas! Chlebek jest P R Z E P Y S Z N Y:))))) dziękuję !
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakuje :)
Usuń