Reklama

Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce)

Chleb pszenno - żytni (wyrastający w lodówce)

Mój pierwszy chleb pieczony bez formy. Z podanych proporcji wychodzi mały bochenek o wadze ok. 0,65 kg. 
Przepis pochodzi ze strony hlebopechka.ru

Zaczyn 


30 g zakwasu żytniego razowego 
60 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
60 g  wody

Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 8-10 godz., w ciepłym  miejscu.


Ciasto


cały zaczyn
260 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
50 g mąki pszennej razowej
50 g mąki żytniej typ 1150
9 g soli
1 łyżeczka cukru (miodu)
200 ml wody

W wodzie rozpuścić cukier (miód), dodać cały zaczyn, a następnie wszystkie mąki. Wyrabiać 5 minut. Dodać sól, zostawić na 5 minut, potem wyrabiać jeszcze przez 10 minut. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 3 godz. W połowie czasu wyrastania (po 1,5 godziny) ciasto rozciągnąć i złożyć.

Ciasto uformować w bochenek i umieścić w koszyku do wyrastania lub misce wyłożonej szmatką obsypaną mąką, szwem do góry. Zawinąć szczelnie w reklamówkę i zostawić do wyrośnięcia na 18-22 godzin w lodówce - temperatura 5oC. 

Nagrzać piekarnik do temp. 240oC. Przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min. w temp. 240oC z parą, zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec jeszcze przez 20 minut.

Studzić na kratce.

Komentarze

  1. Prosto z lodówki na blachę dajemy chleb? Czy może troszkę go ocieplić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosto z lodówki na blachę, dzięki temu łatwiej zachowa kształt (nie rozpłaszczy się) i łatwiej go naciąć. Pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty