Bajgle

Bajgle, Bagel, בײגל

Bajgle, Bagel, בײגל

Składniki na 8 sztuk bajgli:


500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 
300 ml letniej wody

oraz:

trochę oleju do wysmarowania miski
1 łyżka cukru
1 żółtko do posmarowania
mak lub sezam do posypania


Mąkę wymieszać z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrabiać mikserem z hakiem ok.10 minut.  Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, zostawić przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości. 

Następnie ciasto delikatne przenieść na oprószony mąką blat/stolnicę i podzielić na 8 równych części (ja ważę). Z każdego kawałka uformować kulkę, w której zrobić palcem otwór o średnicy ok. 3 cm.

Bajgle układać na papierze do pieczenia oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.

W czasie gdy bajgle wyrastają, w garnku zagotować 1,5 litra wody, do której dodać 1 łyżkę cukru. 

Wyrośnięte bajgle delikatnie przenosić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu 1-2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z wody kłaść na czystej ściereczce do osuszenia.

Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury ok. 200-220oC.

Bajgle posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypać makiem lub sezamem.

Piec w temperaturze 200-220oC, przez ok. 20 minut.

Studzić na kratce.



Bajgle, Bagel, בײגל

Komentarze

Popularne posty