Bajgle
Składniki na 8 sztuk bajgli:
500 g mąki pszennej typ 650
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
300 ml letniej wody
oraz:
trochę oleju do wysmarowania miski
1 łyżka cukru
1 żółtko do posmarowania
mak lub sezam do posypania
Mąkę wymieszać z drożdżami (jeżeli używamy świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrabiać mikserem z hakiem ok.10 minut. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Przełożyć do wysmarowanej olejem miski, zostawić przykryte, w ciepłym miejscu na ok. 60-90 minut, do podwojenia objętości.
Następnie ciasto delikatne przenieść na oprószony mąką blat/stolnicę i podzielić na 8 równych części (ja ważę). Z każdego kawałka uformować kulkę, w której zrobić palcem otwór o średnicy ok. 3 cm.
Bajgle układać na papierze do pieczenia oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 30 - 40 minut do wyrośnięcia.
W czasie gdy bajgle wyrastają, w garnku zagotować 1,5 litra wody, do której dodać 1 łyżkę cukru.
Wyrośnięte bajgle delikatnie przenosić do wrzącej wody i gotować na małym ogniu 1-2 minuty z każdej strony. Po wyjęciu z wody kłaść na czystej ściereczce do osuszenia.
Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury ok. 200-220oC.
Bajgle posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody, posypać makiem lub sezamem.
Piec w temperaturze 200-220oC, przez ok. 20 minut.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz