Reklama

Najprostszy chleb z garnka

Najprostszy chleb z garnka


Kolejny raz biorę udział we wspólnym pieczeniu z Piekarnią Amber. Tym razem przepis dla nas wybrała Marzena, która wypieka piękne bochenki i prowadzi blog Kulinarna Maniusia
Przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis

Jest to prosty chleb pszenno-żytni na drożdżach, pieczony w garnku. Najlepszy do tego celu jest podobno garnek żeliwny, ale ja takiego nie mam i piekłem ten chleb w zwykłym garnku emaliowanym. Jak widać, tak też można. Chleb pieczony w garnku bardzo ładnie wyrasta i ma apetyczną, chrupiącą skórkę.

Moje modyfikacje:

  • do ciasta dodałem łyżeczkę octu jabłkowego - czasem tak robię (drożdże lubią lekko kwaśne pH);
  • przed pieczeniem chleb posmarowałem mlekiem i posypałem makiem (niebieskim i białym);
  • wstępne wyrastanie prowadziłem w temperaturze pokojowej ok. 2 godziny, zamiast w lodówce;
  • ostateczne wyrastanie bochenka prowadziłem na papierze do pieczenia, chleb przełożyłem do garnka razem z papierem, tak jest łatwiej.

Reszta postępowania zgodnie z poniższym przepisem.


Będziemy potrzebować:

  • garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie o średnicy 23 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki)
  • 350 g mąki pszennej – sielska, typ 650
  • 200 g mąki żytniej – typ 720
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szkl. letniej wody 

Drożdże wkruszyć do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową letniej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.

Do dużej miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody.

Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.

Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220oC – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.

Przykręcić piekarnik do 200oC i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos.

Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku – przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25 minut.

Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.

I niech nam się upiecze!

Najprostszy chleb z garnka na blogach:

Kuchennymi Drzwiami
Proste Potrawy
Konwalie w kuchni
Grunt to przepis!
Ogrody Babilonu
nie-ład mAlutki 
Kuchnia Gucia
Am.art kolor i smak
Codziennik kuchenny
Kulinarna Maniusia
Leśny zakątek
Smakowity chleb


Komentarze

  1. Ciekawy dodatek octu jałkowego - też tak wypróbuję następnym razem :) Elegancko Ci z tym makiem wyszedł :) Dzięki za wspólne Czerwcowe Wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi być jabłkowy, może być każdy inny. W smaku jest później i tak niewyczuwalny. Dzięki z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  2. Wspaniały chlebuś, musi fajnie smakować :-) dziękuje za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jacku,
    przepiękny bochenek!
    I ja włożyłam swój chleb do papieru. A wstępne wyrastanie bardzo uszlachetnia późniejszy wygląd chleba.
    Pozdrawiam Cię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Musze kiedyś spróbować z tym długim wyrastaniem w lodówce. Dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  4. Bardzo ładny z tym makiem. Mój też rósł i piekł się razem z papierem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetyczny chleb. Dziękuję za wspólne pieczenie i zapraszam wkrótce na mojego bloga do comiesięcznej akcji gotowania potraw regionalnych.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Akcja bardzo mi się podoba, jeszcze wezmę w niej udział. Dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  6. Mam garnek żeliwny, ale bez przykrywki, więc nie w nim. W naczyniu żaroodpornym tez się udaje, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  7. Wspaniale upieczony i pękany i ten dodatek maku, to świetny pomysł!
    Dziękuję za czerwcowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mak, to dla mnie taka najbardziej tradycyjna posypka do chleba. Pozdrawiam i dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  8. A u Ciebie, jak zwykle, wspaniały bochen. Miękisz wzorcowy a ta posypka makowa na popękanej skórce powoduje ślinotok. Gratuluję udanego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  9. Do twarzy mu z tym makiem, a miękisz perfekcyjny!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i dziękuję z wspólne pieczenie :)

      Usuń
  10. Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. CHLEb bardzo dobrymamykły gazowy piekarnik i chleb mi nie brązowieje jest bladziudki za krótko piekę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za bardzo nie pomogę, bo nie mam doświadczenia w pieczeniu chleba w piekarniku gazowym. Od początku piekę w elektrycznym i mój piekarnik z kolei za bardzo przypieka od góry. Myślę, że można spróbować wydłużyć czas pieczenia o jakieś 5-10 minut.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.
      Jacek

      Usuń
  12. mam pytanie-c pan sadzi zastapieniu maki zytniej maka zytnia razowa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym zastąpił pszenną razową albo graham. Na żytnie chleby jest u mnie dużo innych przepisów. W każdym razie ja robiłem wg przepisu powyżej.
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. Co powoduje dodanie do ciasta octu i oliwy??? Nie będzie się po tym kruszyl???

    Z góry dziękuję za odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ten chleb piekłem tylko raz, zazwyczaj piekę na zakwasie i nie dodaję ani octu ani tłuszczu do ciasta chlebowego. Tak jak napisałem w uwagach do przepisu: dodatek niewielkiej ilości octu zakwasza ciasto i wpływa korzystnie na fermentację, smaku raczej nie zmieni bo podczas pieczenia większość dodanego octu wyparuje. Dodatek oleju sprawia, ze ciasto jest delikatniejsze w smaku i chleb teoretycznie jest dłużej świeży. Można oba dodatki pominąć, nie będzie to miało większego wpływu na rezultat.

      Pozdrawiam!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty