Chleb żytni z karmelizowaną cebulą
Chleb 100% żytni na zakwasie, z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Bardzo aromatyczny o wyraźnie wyczuwalnym smaku cebuli. Pomysł inspirowany przepisem z blogu Kuchennymi Drzwiami.
Zaczyn:
30 g aktywnego zakwasu żytniego
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej), typ 2000
90 g letniej wody
Zakwas wyjąć z lodówki i zostawić na 3-4 godziny w ciepłym miejscu, aż zacznie "pracować". Wszystkie składniki zaczynu dokładnie wymieszać w misce, przykryć szczelnie miskę folią lub zawinąć w reklamówkę i zostawić w ciepłym miejscu na 8-12 godzin (najlepiej na noc).
Cebula karmelizowana:
1 duża cebula
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu balsamicznego (niekoniecznie)
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę, dodać cebulę i podsmażać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli. Posypać cukrem, dodać ocet balsamiczny i wymieszać. Karmelizować, ciągle mieszając, aż woda odparuje, a cebula będzie miękka. Wystudzić.
Ciasto:
400 g mąki żytniej, typ 720
330 ml letniej wody
2 łyżeczki melasy (niekoniecznie)
cały zaczyn
10 g soli
cebula karmelizowana
W dużej misce wymieszać zaczyn z wodą i melasą, dodać mąkę, cebulę i sól. Mieszać do połączania składników, nie wyrabiać.
Ciasto przełożyć do formy (keksówki 25x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i obsypanej mąką. Wyrównać powierzchnię ciasta mokrą łyżką lub dłonią, przykryć formę ściereczką lub zawinąć w folię i zostawić do wyrośnięcia na 8-12 godzin.
Piekarnik nagrzać do 220oC. Wyrośnięty chleb posmarować oliwą lub olejem i piec 45-50 minut.
Studzić na kratce, aż wystygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz