Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia

Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia


W tym miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek.

Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego powodu, jest także nazywana pszenicą makaronową. Zawiera więcej glutenu i ma piękny bursztynowy kolor.

Ja piekłem z połowy składników w foremce 30 x 11 cm. Nasion chia akurat nie miałem, więc zastąpiłem je dodatkowym siemieniem lnianym.


Potrzebujemy:


400 g mąki z pszenicy Durum
75 g mąki żytniej razowej
2,5-3 łyżek prażonego sezamu
1,5 łyżki prażonej dyni
1,5 łyżki prażonego słonecznika
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół
1 łyżka nierafinowanego oleju
8-9 g soli himalajskiej

Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:

25 g płatków owsianych górskich
0,5 łyżki nasion chia
0,5 łyżki nasion lnu
75 g wody z mlekiem pół na pół

Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.

Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.

Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.

Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.

Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.

Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.

Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.

Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.

Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.

Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki 30 x 11cm. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.

Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.

Pieczemy w temp. 220oC. przez 40 – 45 minut. Po 15 minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200oC. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.

Smacznego :)

Chleb tostowy na blogach:

Akacjowy blog 
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife





Komentarze

  1. Piękny!
    Wspaniale wypieczony i wyjątkowy ma kolor.
    Dziękuję za wspólne przedświąteczne pieczenie.
    Wielkanocne pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  2. Jak pięknie Ci wyrósł. Gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  3. To naprawdę smaczny chlebek, warto było piec, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To naprawdę smaczny chlebek, warto było piec, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  5. Pięknie Ci się upiekł Jacku :-) Zmiany widzę na blogu, pozytywne :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  6. Ładne zmiany. :)
    A chleb wyrósł wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!

      Usuń
  7. Pięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie wyrośnięty jest Twój chlebek. Dziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala

    OdpowiedzUsuń
  11. Apetycznie wygląda Twój chleb i cudna jest jego prezentacja :)
    Pozdrawiam i do następnej piekarni! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty