Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia
W tym miesiącu w Piekarni Amber pieczemy chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia zaproponowany przez Danę z bloga Leśny Zakątek.
Jest to chleb z pszenicy twardej Durum z dużą ilością różnych dodatków. Pszenica twarda (Triticum durum) obok pszenicy zwyczajnej jest jednym z podstawowych zbóż, wytwarza się z niej mąkę i kaszkę. Jest ona powszechnie używana do produkcji makaronu i z tego powodu, jest także nazywana pszenicą makaronową. Zawiera więcej glutenu i ma piękny bursztynowy kolor.
Ja piekłem z połowy składników w foremce 30 x 11 cm. Nasion chia akurat nie miałem, więc zastąpiłem je dodatkowym siemieniem lnianym.
Potrzebujemy:
400 g mąki z pszenicy Durum
75 g mąki żytniej razowej
2,5-3 łyżek prażonego sezamu
1,5 łyżki prażonej dyni
1,5 łyżki prażonego słonecznika
25 g świeżych drożdży
0,5 łyżeczki cukru
325 g ciepłego mleka z wodą pół na pół
1 łyżka nierafinowanego oleju
8-9 g soli himalajskiej
Dodatkowo na około 3 godziny przed przygotowaniem ciasta:
25 g płatków owsianych górskich
0,5 łyżki nasion chia
0,5 łyżki nasion lnu
75 g wody z mlekiem pół na pół
Sezam, dynię i słonecznik prażymy na patelni.
Płatki owsiane, nasiona lnu i chia moczymy w ciepłym mleku z wodą.
Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody na 15 minut, by je uaktywnić.
Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia.
Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól.
Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą.
Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu.
Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące, w miarę wyrabiania staje się bardziej elastyczne.
Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno dobrze wyrosnąć podwajając objętość.
Następnie ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką foremki 30 x 11cm. Ciasto powinno sięgać do połowy foremki.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w zależności od temperatury otoczenia.
Pieczemy w temp. 220oC. przez 40 – 45 minut. Po 15 minutach pieczenia temp. zmniejszamy do 200oC. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu.
Smacznego :)
Chleb tostowy na blogach:
Akacjowy blog
am.art kolor i smak
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Piękny!
OdpowiedzUsuńWspaniale wypieczony i wyjątkowy ma kolor.
Dziękuję za wspólne przedświąteczne pieczenie.
Wielkanocne pozdrowienia!
Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!
UsuńPięknie wygląda :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńJak pięknie Ci wyrósł. Gratulacje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!
UsuńTo naprawdę smaczny chlebek, warto było piec, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńTo naprawdę smaczny chlebek, warto było piec, pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspólny czas :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!
UsuńPięknie Ci się upiekł Jacku :-) Zmiany widzę na blogu, pozytywne :-) Pozdrawiam i do upieczenia :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!
UsuńŁadne zmiany. :)
OdpowiedzUsuńA chleb wyrósł wspaniale!
Dziękuję i do następnego wspólnego pieczenia!
UsuńPięknie się prezentuje. Pozdrawiam i do kolejnego pieczenia!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńPiękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńŁadnie wyrośnięty jest Twój chlebek. Dziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala
OdpowiedzUsuńDziękuje za "wspólne" pieczenie, pozdrawiam świątecznie. Ala
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam!
UsuńApetycznie wygląda Twój chleb i cudna jest jego prezentacja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i do następnej piekarni! :)
NblansiAma-i Jacob Pineda link
OdpowiedzUsuńhttps://colab.research.google.com/drive/1gU4YxYUn2ybm0JlqOcPN5RI78Y0BhkUP
click here
click
lirihicha