Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Bułki hamburgerowe z kleikiem tangzhong

Bułki hamburgerowe

Bardzo lekkie i puszyste bułki o mocno maślanym aromacie. Idealne do burgerów lub jako bułki śniadaniowe.
Przepis z You Tube, The Best Burger Buns Of All Time https://youtu.be/gTGSUYMu6Ns

Na 6 sztuk bułek

Kleik tangzhong:

20 g mąki pszennej typ 650
27 g wody
60 g mleka
Składniki bardzo dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie kilka minut podgrzewać w rondelku na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się gęsty kleik. Przed dodaniem do ciasta ostudzić.

Ciasto:

cały kleik tangzhong (zimny)
120 g mleka
12 g drożdże świeże lub 4 g instant
320 g mąki pszennej typ 650
7 g soli
20 g (lub 35 g) cukru
1 całe jajko
1 żółtko
po dobrym wyrobieniu na samym końcu wrobić w ciasto masło
42 g masła miekkiego, wcześniej ocieplonego

Fermentacja ciasta 1-1,5 godziny w cieple, aż ciasto powiększy swoją objętość ok. 2 razy.
Następnie podzielić ciasto na porcje po ok. 110 g i uformować bułki jak na filmiku podanym wyżej.
Wyrastanie 1,5 godziny na papierze do pieczenia, aż bułki ładnie urosną ok. 2 razy.
Przed pieczeniem wierzch bułek można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem za pomocą pędzelka.
Pieczenie 200oC 16-18 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty