Włoskie bułeczki na zaczynie biga
Biga:
400 g mąki pszennej typ 00 (średnio mocnej, 12% glutenu, siła W280), użyłem mąki tortowej z Biedronki 12% białka (okazała się trochę za słaba)
175 g chłodnej wody
4 g drożdży świeżych
Dokładnie wymieszaj drożdże z wodą (w misie miksera).
Dodaj mąkę i mieszaj na pierwszej prędkości 3-4 minuty.
Ciasto będzie sztywne i słabo wymieszane (tylko do wchłonięcia wody).
Szczelnie przykryj ciasto i zostaw do fermentacji od 16 do 20 godzin, w temperaturze około 18-20 °C, nie więcej! (dałem bidze 18 godz. w 18 ° C). Prawidłowa fermentacja bigi, to podstawowy krok do osiągnięcia sukcesu.
Więcej informacji na temat bigi znajdziecie w tym wpisie:
https://przepisynadomowyserichleb.blogspot.com/2021/12/woska-metoda-prowadzenia-ciast.html
Ciasto właściwe:
cała biga
40 g mąki pszennej, tej samej co do biga
55 g wody
4 g płynnego słodu jęczmiennego lub miodu
Ciasto właściwe:
cała biga
40 g mąki pszennej, tej samej co do biga
55 g wody
4 g płynnego słodu jęczmiennego lub miodu
8 g soli
Do bigi dodaj wodę - 55 g, słód (lub miód) - 4 g i pozostałą mąkę - 40 g.
Do bigi dodaj wodę - 55 g, słód (lub miód) - 4 g i pozostałą mąkę - 40 g.
Wyrabiaj mikserem na pierwszej prędkości przez 6 minut.
Następnie dodaj sól - 8 g
Wyrabiaj mikserem na drugiej prędkości przez 7 minut.
Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Wyłóż ciasto na blat, uformuj w kulę, przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż na 4, jak pokazano na filmiku.
Przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Powtórz operację składania raz lub dwa razy.
Podziel ciasto na kawałki po około 85 g każdy.
Uformuj z ciasta kulki (patrz filmik powyżej).
Wyrównaj ciasto, złóż cztery rogi do wewnątrz, zaciśnij ciasto palcami, odwróć i uformuj kulkę. Przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną.
Zostaw bułki do wyrośnięcia na 30 minut.
Odciśnij wzorek za pomocą odpowiedniego znacznika do bułek lub użyj wykrawacza do jabłek. Odciśnij głęboko, ale nie całkowicie, nie przetnij ciasta (zobacz na filmiku).
Odwróć i połóż je do góry nogami. Posyp mąką i przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną. Zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 60 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 250°C.
Odwróć bułeczki i przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (lub umieść je na papierze ułożonym na łopacie, jeśli pieczesz je na kamieniu)
Piecz w mocno rozgrzanym i dobrze naparowanym piekarniku przez 15-20 minut.
Przez pierwsze 10 minut kilkakrotnie spryskuj wnętrze piekarnika wodą.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C dla ostatnich 5 minut pieczenia.
Smacznego :)
Następnie dodaj sól - 8 g
Wyrabiaj mikserem na drugiej prędkości przez 7 minut.
Po wyrobieniu, ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Wyłóż ciasto na blat, uformuj w kulę, przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt i złóż na 4, jak pokazano na filmiku.
Przykryj i odstaw na 10-15 minut.
Powtórz operację składania raz lub dwa razy.
Podziel ciasto na kawałki po około 85 g każdy.
Uformuj z ciasta kulki (patrz filmik powyżej).
Wyrównaj ciasto, złóż cztery rogi do wewnątrz, zaciśnij ciasto palcami, odwróć i uformuj kulkę. Przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną.
Zostaw bułki do wyrośnięcia na 30 minut.
Odciśnij wzorek za pomocą odpowiedniego znacznika do bułek lub użyj wykrawacza do jabłek. Odciśnij głęboko, ale nie całkowicie, nie przetnij ciasta (zobacz na filmiku).
Odwróć i połóż je do góry nogami. Posyp mąką i przykryj folią spożywczą i ściereczką kuchenną. Zostaw do wyrośnięcia na co najmniej 60 minut.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 250°C.
Odwróć bułeczki i przełóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia (lub umieść je na papierze ułożonym na łopacie, jeśli pieczesz je na kamieniu)
Piecz w mocno rozgrzanym i dobrze naparowanym piekarniku przez 15-20 minut.
Przez pierwsze 10 minut kilkakrotnie spryskuj wnętrze piekarnika wodą.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C dla ostatnich 5 minut pieczenia.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz