Chińskie smażone paluszki chlebowe youtiao
Chińskie smażone paluszki chlebowe youtiao, nazywane też często "smażonym duchem" lub "smażonym diabłem" (w języku kantońskim 油炸鬼).
Jest to długi, złocistobrązowy pasek ciasta, smażony w głębokim tłuszczu. Powszechnie spożywany w Chinach i (pod różnymi nazwami) w innych kuchniach Azji Wschodniej i Południowo-Wschodniej.
Tradycyjnie youtiao są lekko solone i przygotowywane tak, aby można je było rozerwać wzdłuż na pół. Youtiao są zwykle spożywane na śniadanie, jako dodatek do ryżowego congee, mleka sojowego lub zwykłego mleka zmieszanego z cukrem.
U mnie paluszki w wersji na zakwasie.
W smaku youtiao przypominają mi niesłodkie racuchy, ja wolę jednak chleb ;)
Składniki na 5 sztuk:
- 90 g mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
- 60 g zakwasu pszennego
- 60 g mleka pełnotłustego
- 2 g soli
- olej roślinny do smażenia
1-Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, wystarczy kilka minut.
2-Przykryj i odstaw ciasto na 3 godziny fermentacji w temperaturze pokojowej około 23-25°C.
3-Po każdej godzinie delikatnie rozciągaj i składaj ciasto.
4-Aby nadać kształt, nałóż odrobinę oleju na dłoń i delikatnie rozciągnij ciasto na okrągły pasek o wymiarach 8 x 30 cm. Następnie pokrój go na kawałki o szerokości 3 cm i ułóż je w pary, jeden na drugim.
5-Przed smażeniem posmaruj olejem szpikulec, a następnie dociśnij nim pośrodku paski ciasta na całej długości i delikatnie rozciągnij przed włożeniem do gorącego oleju.
Wrzucone do gorącego oleju uniosą się do góry w ciągu kilku sekund. Gdy wypłyną, obracaj je na drugą stronę, aby nadymały się jak balon.
Uwaga: Jeśli zbyt szybko się rumienią, zmniejsz ciepło.
Paluszki są całkiem niezłe, ale trochę dużo z nimi zachodu:P Nie wiem czy będzie mi się chciało je jeszcze kiedyś zrobić, ale musiałam spróbować. I żeby nie było - nie żałuję.
OdpowiedzUsuń