Dwa przepisy na chleb żytni (ze śliwką i z kolendrą à la borodiński)
Zaczyn do obu chlebów taki sam:
30 g zakwasu żytniego,
150 g wody temp. 45°C,
3 g soli,
100 g razowej żytniej,
50 g żytniej Typ 720,
mieszamy i zostawiamy przykryty w cieple (27-30°C) na 18 godzin.
Chleb żytni ze śliwką
Po 18 h dodajemy do zaczynu:
180 g ciepłej wody
20 g powideł jabłkowych
6 g soli
50 g razowej żytniej
50 g pszennej chlebowej
200 g żytniej typ 720,
wyrabiamy jednolite ciasto, na końcu dodajemy 50 g śliwki suszonej pociętej na kawałki i wmieszać w ciasto.
Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny.
Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę i przed pieczeniem chleba smarujemy tym wierzch.
Pieczemy 10 minut na maksa i potem 50 minut na 180-190°C.
Chleb żytni à la borodiński z kolendrą
Robimy zaczyn identyczny jak do chleba ze śliwką i zostawiamy na 18 godzin w cieple 27-30°C.
Po jakiś 8 godzinach od nastawienia zaczynu przygotowujemy zaparkę:
25 g słodu żytniego fermentowanego (ciemnego)
25 g maki żytniej razowej
2 g tłuczonych w moździerzu nasion kolendry,
mieszamy razem i zalewamy 150 g wrzącej wody.
Dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek.
Przykrywamy i zostawiamy do ostygnięcia do temp. pokojowej.
Potem jak przestygnie dodajemy pół łyżeczki zaczynu, dokładnie mieszamy i stawiamy razem z zaczynem w cieple.
Ciasto: po 18 godzinach od nastawienia zaczynu mieszamy ciasto.
Dodajemy do zaczynu:
całą zaparkę
50 g ciepłej wody
40 g powideł jabłkowych
6 g soli
50 g razowej żytniej
50 g pszennej chlebowej
150 g żytniej typ 720,
wyrabiamy jednolite ciasto.
Zostawiamy na 45 minut w misce w cieple, potem do foremki 25 cm keksówki i czekamy aż wyrośnie prawie do brzegów co trwa ok 2 godziny.
Troszkę ciasta zostawiamy w misce, rozrabiamy wodą na papkę, przed pieczeniem chleba smarujemy tym wierzch i posypujemy nasionami kolendry.
Przykładowo ja robię tak: 15:00 zaczyn, 23:00 zaparka, następnego dnia rano o 9:00 ciasto.
Smacznego :)
Upiekłem ala borodinski i bardzo Dobry jest👍
OdpowiedzUsuń