Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to

Materiały umieszczone na tym blogu powstały m.in. dzięki społeczności buycoffee.to
Dziękuję za wsparcie! :)

Paluszki pszenne z nadmiaru zakwasu

Paluszki z kminkiem

Paluszki pszenne z kminkiem, zrobione z nadmiaru zakwasu.

Taki pomysł na szybko, wzięty trochę z grissini, trochę z czeskich hradeckich tycinek. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące, słono-kminkowo-pikantne. 


SKŁADNIKI (na dwie blaszki):

200 g mąka pszenna

10 g skrobia ziemniaczana 

150 g zakwasu (tutaj dałem np. 120 g zakwas pszenny i 30 g zakwas żytni)

125 woda

8 g sól kuchenna 

50 g olej/masło

10 g cukier 

8 g kminek cały

1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku

szczypta pieprzu

2 g drożdży (niekoniecznie)


Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić dosyć luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut, aż zacznie odchodzić od ścianek misy. 

Obsypać blat mąką, wyłożyć ciasto i uformować je w prostokąt.  

Następnie przełożyć ciasto na posypany mąką papier do pieczenia, żeby się nie poprzyklejało. Wierzch posmarować olejem/oliwą i obsypać mąką.

Zostawić na godzinę.

Ciąć z ciasta paski i rozciągając układać na papierze do pieczenia.

Piec w temp.  200°C około 15 minut, do zarumienienia.

Komentarze

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie zakwasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ech, żeby tylko chciało mi się je zrobić, bo wyobrażam sobie jakie to musi być smaczne;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty