Reklama

Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego

Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży. 






Zaczyn


3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000)
1 szklanka mąki pszennej  typ 450, 500 lub 550
1/2 szklanki wody

Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu.


Ciasto


1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży i 1 łyżeczkę cukru wymieszać w misce z 280 ml letniej wody, zostawić przykryte na 15 minut. Po tym czasie dodać:

cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki octu balsamicznego

Ciasto dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu  na ok. 30 minut.
Po tym czasie dodać 1 szklankę mąki pszennej razowej typ 2000, całość dokładnie wyrobić przez ok. 10 min.

Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 2 godz.

Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30 min.

Studzić na kratce.

Komentarze

Popularne posty