Chleb pszenny na zakwasie i drożdżach, z dodatkiem octu balsamicznego
Smaczny chleb pszenny, o dosyć neutralnym smaku - taki chleb, pasujący do wszystkiego. Łatwy do wykonania, bardzo dobrze wyrasta dzięki dodatkowi drożdży.
3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000)
1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1/2 szklanki wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu.
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży i 1 łyżeczkę cukru wymieszać w misce z 280 ml letniej wody, zostawić przykryte na 15 minut. Po tym czasie dodać:
cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki octu balsamicznego
Ciasto dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Po tym czasie dodać 1 szklankę mąki pszennej razowej typ 2000, całość dokładnie wyrobić przez ok. 10 min.
Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 2 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30 min.
Studzić na kratce.
Zaczyn
3 łyżki zakwasu żytniego razowego (z mąki typu 2000)
1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1/2 szklanki wody
Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym miejscu.
Ciasto
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży i 1 łyżeczkę cukru wymieszać w misce z 280 ml letniej wody, zostawić przykryte na 15 minut. Po tym czasie dodać:
cały zaczyn
2 szklanki mąki pszennej typ 450, 500 lub 550
1 i 1/2 łyżeczki soli
3 łyżeczki octu balsamicznego
Ciasto dobrze wymieszać, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 30 minut.
Po tym czasie dodać 1 szklankę mąki pszennej razowej typ 2000, całość dokładnie wyrobić przez ok. 10 min.
Przełożyć do formy 30x10 cm. Wyrastanie w formie ok. 2 godz.
Nagrzać piekarnik do temp. 230oC. Piec 10 min. w temp. 230oC, zmniejszyć temperaturę do 200oC i piec jeszcze 30 min.
Studzić na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz