Simit / Koulouri

Simit / Koulouri

Simit / Koulouri


Simit / Koulouri to plecione pieczywo z sezamem, bardzo popularne w Turcji i Grecji. Ma spieczoną, chrupiącą skórkę oraz miękki i puszysty środek. 
Może być podawane na słodko z masłem i miodem/dżemem lub w wersji wytrawnej np. z fetą i oliwkami. 

Przepis na podstawie informacji ze stron:

Składniki na 5 sztuk:


1 łyżeczka suchych drożdży
1 łyżka cukru
325 g mąki pszennej typ 450 lub 550
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju lub oliwy
1 małe jajko
50 g letniego mleka
110 g letniej wody

ponadto do obtoczenia:

2 łyżeczki melasy
ok. 40 g wody
1/2 szklanki sezamu do obtoczenia bajgli

W dużej misce wymieszać wszystkie składniki ciasta. Wyrobić mikserem z hakiem ok. 6-7 minut, ręcznie ok. 10 minut. Ciasto ma być gęste i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Sezam uprażyć na małym ogniu, na patelni przez kilka minut, cały czas mieszając. Uważać aby sezam się nie przypalił, bo będzie wtedy gorzki. Prażyć do momentu, aż zacznie robic się złotawy i zacznie oddawać aromat.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 5 części (ok. 105 g każda). Z każdej części ciasta uformować wałek o długości ok. 70 cm. Wałek złożyć na pół i skręcić jak na zdjęciu ponizej. Połączyć końce ciasta, tworząc pierscień i kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Melasę wymieszać z wodą, wyrośnięte simity zanurzać w misce z melasą (z obu stron), a następnie obtoczyć w podprażonym sezamie. Ułożyć z powrotem na blasze wyłożonej papierem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200oC, program „góra + dół”.

Obtoczone simit wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut.

Smacznego :)


Komentarze

  1. nie potrafię się oprzeć domowemu świeżemu pieczywu. pychota :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty