Chleb Tandir (tandoori) - Azerbejdżan
Przepis ze strony: 196flavors.com
Składniki na 1 średniej wielkości bochenek:
7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
1 i 1/2 szklanki letniej wody
1 łyżeczka soli
3 szklanki mąki pszennej typ 500, 550
do posmarowania chleba: 1 żółtko roztrzepane z łyżką wody
do posypania chleba: szczypta czarnuszki (albo maku lub sezamu)
W małej miseczce wymieszać letnią wodę z drożdżami, aż drożdże dobrze się rozpuszczą.
W dużej misce wymieszać mąkę i sól. Stopniowo dodawać wodę z drożdżami, ciągle mieszając.
Wyrobić mikserem z hakiem chlebowym - ok. 5-7 minut, lub tradycyjnie zagnieć ciasto ręcznie - ok. 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dosyć luźne.
Miskę z ciastem nakryć ściereczką lub folią i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na obsypany mąką papier do pieczenia i uformować płaski, owalny chleb, o grubości ok. 1,5 cm.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 15-20 minut przed pieczeniem.
W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200oC.
Za pomocą bardzo ostrego noża lub żyletki ponacinać chleb na ukos, w kratkę. Posmarować chleb żółtkiem zmieszanym z wodą, a następnie posypać szczyptą czarnuszki lub innych nasion.
Piec 20-25 minut, w temperaturze 200oC, aż ładnie się zarumieni. Dobrze wypieczony chleb, po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.. Studzić na kratce.
Smacznego :)
wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ten chleb rzeczywiście dość oryginalnie wygląda, przy tym jest bardzo łatwy i szybki do zrobienia. Bardzo dobrze sprawdza się tu czarnuszka, ale jak ktoś nie przepada to może posypać sezamem lub makiem.
UsuńPozdrawiam!
Niektóre przepisy czasami zastępują drożdże proszkiem do pieczenia. Można również użyć mleka lub jogurtu do nadania wyraźnejszego smaku. Mleko użyte zamiast wody, podobnie jak w przypadku zwykłego chleba, da bardziej miękkie ciasto
OdpowiedzUsuń